4 březen

Bachmač – Sokolovo – 2013

MístoUkrajina
Datum a čas04.03. - 11.03.2013

POZOR – posledních 10 volných míst!!!

V březnu 1918, v době, kdy německá vojska začala obsazovat Ukrajinu, československé legie dostali rozkaz k odjezdu na západní frontu do Francie. Začal přesun několika desítek tisíc mužů, výstroje a materiálu na východ do Vladivostoku. Prvním cílem tak bylo projít Kyjevem, dostat se do železniční stanice Bachmač a pokračovat dál na východ. To vše před postupujícími německými vojsky. V březnových dnech roku 1918 tak u železničního uzlu Bachmač především 6. pluk „Hanácký“ a 7. pluk „Tatranský“ svedli boje, které umožnili zbytku československých legií projet Bachmačí. Začala tak slavná „sibiřská anabáze“, která spolu s bitvou u Zborova v roce 1917 a u Bachmače 1918 proslavila československé legie na Rusi a umožnila vnik československého státu.

O 25 let později, počátkem března 1943, po výcviku v Buzuluku, dospěl 1. čs. polní prapor v SSSR do Charkova, aby se zapojil do boje proti hitlerovskému Německu, které v té době okupovalo Československo. 1000 mužů a žen – Čechů, Moravanů, Slováků, Podkarpatských Rusínů, židů, Volyňáků, ale i německých antifašistů, interbrigadistů ze Španělska, exulantů z okupované vlasti – jako regulerní vojenská jednotka pod velením Ludvíka Svobody absolvovala vlakový a pěší přesun z Buzuluku do Charkova a v noci na 3. března pak posledních 50 km na frontu do prostoru Arťuchovka – Sokolovo – Mirgorod. 8. března 1943 svedl 1. čs. polní prapor boj, který stál život více jak 100 padlých, 30 nezvěstných a dále více jak 100 raněných. Prapor utrpěl čtvrtinu ztrát, ale svůj úkol – splnil.

V posledních letech, vnuci a pravnuci hrdinů od Sokolova a Bachmače mají znovu zájem o činy svých předků. Období ideologického pokřivení těchto významných událostí vojenských tradic mělo vliv na informovanost o činech našich legionářů a vojáků jak za I. tak i II. světové války. Podle dostupných informací dnes žije ještě posledních 15 příslušníků 1. čs. polního praporu, který bojoval u Sokolova. 

Na počest všech čs. legionářů na Rusi v letech 1914 – 1920, československých vojáků v Sovětském svazu v letech 1939 – 1945, u příležitosti 95. výročí bitvy u Bachmače a 70 výročí bitvy u Sokolova pořádáme a dovolujeme si Vás tímto pozvat na

BACHMAČ – SOKOLOVO 2013

Termín akce : 4. března 2013 až 10. března 2013

Trasa: Brno – Olomouc – Krakov – Lvov – Rovno – Kyjev – Bachmač – Charkov – Zmiiv – Sokolovo – Kyjev – Luck – Krakov – Brno

Přeprava : soukromý přepravce Brno – typ autobusu Neoplan Megaliner.

Rekonstrukce historických pochodů Česnokovka – Bachmač (cca 8 km) a Charkov – Sokolovo (nočních 50 km) – dobrovolná účast z řad účastníků akce
Rekonstrukci bitvy u Sokolova (účast možná pouze v dobových uniformách)

Cena: 5.000,– Kč. Splatnost ceny ve dvou splátkách. Záloha 3.000 Kč do 31. 1. 2013. Zbývající část do 15. 2. 2013. V ceně je zahrnuta doprava, 3 noci ubytování, společná závěrečná večeře, pamětní medaile pochodů ( česká a ukrajinská ). Na základě závazné přihlášky obdrží účastník veškeré pokyny včetně čísla účtu a variabilního symbolu.

Ubytování: Většina cesty bude formou přejezdů, jsou plánovány 3 ubytování a odpočinek mimo bus. 

Stravování: 3 x studená strava ( bude se fasovat při odjezdu ) Vlastní zdroje, v bus vlastní kuchyňka pro uvaření čaje, kávy. V době pochodů zabezpečen pitný režim. Jsou plánovány 3 společné teplá jídla – Kyjev, Zmijiv, Sokolovo.

Ústroj: Uniforma vz. 95 se všemi náležitostmi dle výstrojního předpisu. I v případě, že se nebude jednat o profesionálního vojáka nebo příslušníka Aktivní zálohy, ale o člena Klubu vojenské historie, vyžadujeme ústroj dle výstrojního předpisu, pro ostatní turistický oděv.Při jednotlivých pochodech a rekonstrukci bitvy dobové oblečení opět dle ústroje. V žádném případě neslučitelné doplňování součástek oděvů různých období a hlavně ZÁKAZ DOVOZU JAKÝCHKOLIV ZBRANÍ – CHLADNÉ I PALNÉ. V případě jiných zájemců oblečení dle charakteru dané akce.

Neplacené volno: Vojáci z povolání si mohou zažádat u svého nadřízeného na tuto akci status neplaceného volna, v případě potřeby jsme ochotni napomoci a informovat velitele útvaru o této možnosti.

program

Po celou dobu zajištěn zdravotnický doprovod.

Dopravu do Brna a z Brna si zajistí každý účastník sám na vlastní náklady. 

V případě absolvování historických pochodů a na vyžádání VZP dostanou potvrzení o absolvování pochodů pro záznam tělovýchovným náčelníkům útvaru.

Tento návrh propozic se může změnit dle aktuální situace a dohovorů s ukrajinskou stranou. 

Vedoucí a organizátoři akce:
Vedení a logistické zabezpečení 
Československá obec legionářská ve spolupráci s CK PETR´S  a Sokolovo o. p. s.
Organizace :  Radim Chrást –  777001291

Závaznou přihlášku zašlete mailem BachmacSokolovo2013@seznam.cz