Battlefield Jana Kubiše a Josefa Gabčíka

1. 7. 2014

Na 70 týmů žáků základních škol se zúčastnilo v osmi kvalifikačních a jednom finálovém kola ojedinělé soutěže, která prověřila jejich fyzickou zdatnost, mrštnost, důvtip, inteligenci a znalosti, prostě přesně to, co z našich vojáků dělalo za druhé světové války ty nejlepší parašutisty a agenty.

Myšlenka soutěže Battlefield pochází od Jednoty ČsOL v Chrudimi a jejího předsedy br. Františka Bobka. Poprvé ji realizovali před čtyřmi lety právě v Chrudimi a z původně malé akce se stala celorepublikové pásmo soutěží a vzpomínek na hrdiny našeho odboje. Celkem osm kvalifikačních kol proběhlo ve čtyřech krajských městech. Děti si vždy dopředu připravily prezentaci k tématu probíhajícího battlefieldu a pak plnily úkoly v lanových centrech společnosti PROUD, která je spoluorganizátorem našich soutěží.

Brno hostilo Battlefieldy věnované Jaroslavu Šperlovi z paraskupiny Carbon a Jaroslavu Kotáskovi ze skupiny Spelter a to 22. a 23. května. Zde významně pomohli přátelé ze zdejšího Klubu vojenské historie „Pětačtyřicítka“, kteří přišli v dobových uniformách našich vojáků v Anglii a to včetně dam, československých příslušnic ATS (ženských pomocných sborů, u kterých za války sloužila i současná královna Spojeného království Alžběta II.). Vítěze vyhlásil a ceny předal sám br. brigádní generál Emil Boček, válečný stíhač a příslušník 312. čs. stíhací perutě. Olomoucká kola proběhla souběžně s brněnskými. První Battlefield nesl jméno Čestmíra Šikoly, radiotelegrafisty paraskupiny Clay, druhý byl věnován Bohumilu Menšíkovi a paraskupině Destroyer. Z moravských kol do finále postoupily ZŠ Úvoz Brno, ZŠ Masarykova Brno, dva týmy ze ZŠ Bílovice nad Svitavou, CMG Prostějov, ZŠ Bohuňovice, ZŠ Svatý Kopeček u Olomouce, ZŠ Terrerova Olomouc.

V Praze byly Battlefieldy plánovány o týden později na 29. a 30. května. Dřívější patřil br. armádnímu generálovi  Tomáši Sedláčkovi a ten pozdější hrdinovi domácího odboje štábnímu kapitánovi Václavu Morávkovi. Soutěžící plnili úkoly i na stanovištích, které připravili příslušníci 43. Výsadkového praporu z Chrudimi a členové klubu vojenské historie Rota Nazdar. Děti si mohly prohlédnout nejnovější vybavení našich výsadkářů a porovnat ho s tím, s čím se cvičilo a bojovalo za druhé světové války. Vedle sebe stál nejmodernější průzkumný džíp – Landrover, zvaný Kajman a válečné štábní autíčko Hillman Minx. Postupující týmy z pražských semifinále přišly z Gymnázia V. Hraběte Hořovice, ZŠ Filosofská a dva z Gymnázia Duhovka.

Pardubická kola Battlefieldů měla od sebe trochu větší odstup. První proběhl 30. května na počest br. brigádního generála Jaroslava Klemeše, radiotelegrafisty skupiny Platinum – Pewter a dnes posledního žijícího parašutisty, který byl do Protektorátu vysazen z Anglie. Druhý pardubický Battlefield byl věnován Jiřímu Potůčkovi, příslušníkovi jedné z nejlépe hodnocených paraskupin vůbec – Silver A. V Pardubicích se rukou k dílu připojila místní Městská policie a samozřejmě naši velcí podporovatelé z řad chrudimských pokračovatelů výsadkářských tradic. Rota Nazdar předvedla svůj druhoválečný radiovůz Bedford MW. Nejlepší se v Pardubicích ukázala družstva ze ZŠ Třemošnice, ZŠ Polabiny I Pardubice, ZŠ Štefánikova Pardubice a Gymnázia Pardubice Dašická.

Samotné finále proběhlo v opravdu symbolický den – 18. června 2014 a začalo téměř na minutu přesně 72 let od chvíle, kdy tragicky skončil boj sedmi statečných parašutistů v kryptě kostela sv. Cyrila a Metoděje. Zatímco oficiální delegace pokládaly v Resslově ulici věnce k památníku, děti se daly do přátelského boje o co nejlepší umístění. Za jejich zápal a nasazení by na ně naši hrdinové mohli být právem hrdi. Ačkoliv finále Battlefieldů neslo jména Jana Kubiše a Josefa Gabčíka, bylo věnováno všem parašutistům, jejichž mladý život skončil právě 18. června. Motivací pro všechny soutěžící byl bezpochyby krásný Pohár ministra obrany ČR s vyobrazením všech sedmi parašutistů a kostela v Resslově ulici, který vyrobila světoznámá společnost Egerman a věnovala jej sponzorským darem, za což si zaslouží velký dík a obdiv nad zručností svých pracovníků. Ani ve finále nechyběli vojáci 43. Výsadkového praporu z Chrudimi se svojí technikou a nadšenci z KVH Rota Nazdar.

Během soutěžního dne přišel mladé bojovníky podpořit i brigádní generál Jaroslav Klemeš, který neskrýval svou radost z dětských prací i jejich zápalu pro sport. V době, kdy děti raději tráví svůj čas u počítače ve virtuálním světě her, působí zaplněné lanové centrum soutěžícími dětmi spíše jako rarita. Spolehlivě ale můžeme říci, že mladá generace je na tom lépe, než by mnozí z nás čekali. Vítězové převzali pohár z rukou náměstka ministra obrany pana Bohuslava Dvořáka a k úspěchu jim pogratulovali br. František Bobek, který závody organizuje a br. Jiří Vlasák z Předsednictva Republikového výboru ČsOL.

Pořadí

Škola

Název týmu

Počet bodů

1.

Gymnázium Hořovice

Army Birds

39625

2.

Cyrilometodějské gymnázium a MŠ Prostějov

Sedmička

39025

3.

ZŠ Úvoz Brno

Rafani

35075

4.

ZŠ Polabiny I Pardubice

Silver C

28050

5.

ZŠ Třemošnice

A-tým

27325

6.

ZŠ Bílovice

Žiboři

26300

7.

ZŠ Terrerova Olomouc

Kanci

25260

8.

Gymnázium Duhovka

THE BRAVES

25175

9.

ZŠ Bílovice

IDK

23800

10.

ZŠ Svatý Kopeček u Olomouce

Šuplíci

23150

11.

Gymnázium Pardubice

Silver D

20750

12.

ZŠ Filozofická Praha

Heřmánci

19800

13.

ZŠ Štefánikova Pardubice

Calcium

17000

14.

ZŠ Masarykova Brno

Svalouši

16725

15.

ZŠ Bohuňovice

Bohuňovice

16375

16.

Gymnázium Duhovka

Valar dragonis

15600

text br. Miloš Borovička, foto br. František Bobek