3 listopad

Zažijte dějiny 20. století speciál – ANTHROPOID

MístoPraha
Datum a čas03.11.2016 09:00

Zažijte dějiny 20. století speciál

 

Projekce filmu ANTHROPOID a doprovodný vzdělávací program.

Národní muzeum – Historické muzeum  ve spolupráci s Československou obcí legionářskou, kinem Lucerna, Národním památníkem hrdinů heydrichiády a Vojenským historickým ústavem připravilo projekci filmu ANTHROPOID a doprovodný vzdělávací program.

 

Filmová projekce: Anthropoid

(r.: Sean Ellis, GB/ČR/Francie, 2016, 121 min)

Čtvrtek 3. 11.2016 v 9 hod

Čtvrtek 10. 11.2016 v 9 hod

Čtvrtek 24. 11. 2016 v 9 hod

Pátek 25. 11. 2016 v 9 hod

Pátek 2. 12. 2016 v 9 hod

 

Po skončení filmu následuje krátká beseda s historikem Zdeňkem Špitálníkem, který byl odborným poradcem filmu.

 

Doprovodný vzdělávací program:

 

1. Národní památník na Vítkově

Žáci se seznámí s částí expozice Křižovatky české a československé státnosti věnované atentátu na Reinharda Heydricha. K nejcennějším vystaveným předmětům patří vysílačka Libuše, jejíž odhalení vedlo k vypálení obce Ležáky a osobní věci parašutistů. Miroslava Burianová, autorka knihy Móda v ulicích protektorátu, žákům na několika modelech představí dobový styl oblékání.

 

Členové Československé obce legionářské předvedou ukázku stejnokrojů a vybavení, se kterým se českoslovenští parašutisté připravovali na plnění speciálních úkolů v okupované vlasti, i ukázku operačního vybavení, ve kterém byli parašutisté vysazováni do Protektorátu Čechy a Morava. Mezi vystavenými předměty, originály i jedinečnými replikami, bude padák, seskoková kombinéza i samopal a granát, které byly použity během atentátu na Reinharda Heydricha. Členové ČsOL seznámí návštěvníky s praktickým užíváním vybavení a uvedou na pravou míru některé obvyklé omyly a nepřesnosti, kterých se nevyvaroval ani nový film Anthropoid.

 

Adresa: U Památníku 1900, Praha 3 – Žižkov, 130 00


2. Národní památník hrdinů heydrichiády

Návštěvníci mají jedinečnou příležitost prohlédnout si kryptu chrámu sv. Cyrila a Metoděje – autentické místo posledního boje sedmi československých parašutistů, kteří se v kryptě ukrývali po atentátu na Reinharda Heydricha. Součástí prohlídky je také návštěva chrámu sv. Cyrila a Metoděje a expozice mapující působení výsadku Anthropoid.

 

Adresa: Resslova 9a, Praha 2, 120 00


3. Vojenský historický ústav – Armádní muzeum Žižkov

V ulicích Protektorátu Böhmen und Mähren

Výstava přibližuje život v protektorátu v letech 1939-1945 a chronologicky sleduje, jakým způsobem se projevovala nacistická moc a jak zasáhla do života prakticky každého obyvatele země. Zvláštní pozornost je věnována několika hrdinům odboje, jejichž životní osudy jsou ukázány prostřednictvím iluze vězeňských cel. Dalšími klíčovými tématy jsou například zbrojní výroba v protektorátu, perzekuce civilního obyvatelstva, ale také všední život a zábava.

 

Expozice Druhá světová válka

Expozice ukazuje průběh druhé světové války na všech bojištích Evropy s důrazem na český prostor. Jsou zde vystaveny autentické osobní zbraně, uniformy, ale také artefakty spojené s atentátem na Reinharda Heydricha a další předměty. Významnou složkou expozice je i téma masového vraždění židovského obyvatelstva. Prostřednictvím zmenšených modelů je zde představena i velká válečná technika: tanky, letadla, lodě atd.

 

Adresa: U Památníku 2, Praha 3 – Žižkov, 135 00


 

Cena: 100 Kč / žák (zahrnuje vstup do kina Lucerna a doprovodný vzdělávací program), pedagogický doprovod zdarma.

Vstupenku je nutné si zakoupit před představením v kině Lucerna. Po jejím předložení a objednávce se můžete zúčastnit doprovodného vzdělávacího programu. Na projekci filmu i účast na doprovodném vzdělávacím programu je nutné se objednat.

Kontakt: Pavlína Honzíková, pavlina_honzikova@nm.cz, 224 497 327, 725 773 909

Vyhrazujeme si právo zrušit filmovou projekci při nenaplnění kapacity.

 


Anthropoid

(r.: Sean Ellis, GB/ČR/Francie, 2016, 121 min)

Snímek Anthropoid vychází z výjimečného skutečného příběhu vojenské operace za druhé světové války, jejímž cílem byl atentát na obergruppenführera SS Reinharda Heydricha. Heydrich byl po Hitlerovi a Himmlerovi třetím nejvýznamnějším mužem Třetí říše, hlavním strůjcem Konečného řešení a vůdcem nacistických okupačních sil v Československu. Vražedná a brutální vláda tohoto muže, přezdívaného pražský řezník, přiměla spojenecké síly v Londýně k naplánování přísně tajné mise s kódovým označením Operace Anthropoid, která se měla navždy zapsat do historie.

Film sleduje osudy dvou vojáků českého zahraničního odboje, Jozefa Gabčíka (Cillian Murphy) a Jana Kubiše (Jamie Dornan), kteří provedou v prosinci 1941 výsadek do své okupované vlasti. Vybaveni jen omezeným množstvím informací a minimální výstrojí musejí v nacisty okupovaném a uzavřeném městě přijít na způsob, jak spáchat atentát na Heydricha, muže, kterého řada lidí vnímala jako Hitlerova přirozeného pokračovatele a nástupce.  

 

Anthropoid