26 květen

Výstava 75 let Operace ANTHROPOID

MístoPraha, Klárov
Datum a čas26.05.2017 13:00

2017-05-26

Československá obec lefionářská, iniciativa Anthropoid 1942-2017 a Městská část Praha 1 vás zvou na slavnostní představení výstavy věnované 75. výročí provedení operace ANTHROPOID, které proběhne 26. května ve 13:00 v parku Klárov nedaleko pomníku 2. odboje, ale také jen kousek od místa, kam spolupracovník odboje František Šafařík nosil zprávy o Heydrichově denním programu. 

Panelová výstava je připravena v českém a anglickém jazyce tak, aby mohla oslovit jak českého návštěvníka, tak zahraničního turistu. na Klárově bude od 26. května do 15. 6. 2017, pak se přesune na Karlovo náměstí v Praze v rámci programu Muži odplaty – 75. výročí operace Anthropoid.

Operace ANTHROPOID je nejúspěšnějším společným činem československého domácího a zahraničního odboje. Likvidace vysoce postaveného člena nacistické NSDAP, špičky zločinecké SS a policie znamenala v roce 1942, kdy nacistická vojska okupovala téměř celou Evropu, pro německou Třetí říši velkou ránu a jen těžko se hledá podobně významný čin uskutečněný jinde na Němci okupovaném území. Zrůdná nacistická mašinerie přišla o jeden ze svých brutálních mozků, který mohla jen těžko nahradit.

Operace znamenala rovněž mnohé oběti jak v řadách vycvičených vojáků – parašutistů, tak především mezi podporovateli z domácího odboje, ale i mezi naprosto nevinnými lidmi, na kterých se nacisté brutálně mstili. 

Naší výstavu bychom rádi věnovali všem statečným mužům a ženám, kteří se zapojili do odboje během 2. světové války a rovněž všem jejím obětem.

Čest jejich památce.