11 listopad

Den válečných veteránů v Praze

MístoPraha, Národní památník na Vítkově
Datum a čas11.11.2017 11:00 - 12:00

Pietní akt ke Dni válečných veteránů se odehraje na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově od 11 hodin. 

 

Ministerstvo obrany ČR vypraví pro válečné veterány a členy ČsOL dva autobusy. 

  • BUS č. 1 odjíždí v 9:40 z ulice Evropská (P+R parkoviště u Generálního štábu AČR). Velitel vozu Jakub Malčánek.
  • BUS č. 2 odjíždí v 10:00 z ulice Sokolská (Hotel Legie). Velitel vozu František Najgebaur. 

 


 

INFORMACE MINISTERSTVA OBRANY ČR 

V sobotu 11. listopadu 2017 v 11.00 hodin se na Čestném dvoře Národního památníku v Praze na Vítkově uskuteční slavnostní nástup u příležitosti Dne válečných veteránů. Akce se zúčastní ministr obrany Martin Stropnický, náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Josef Bečvář, zástupci diplomatického sboru, významní představitelé státní správy a samosprávy, Československé obce legionářské a zástupci dalších veteránských organizací.

 

V rámci slavnostního ceremoniálu budou položeny věnce k uctění památky válečných obětí a během následného setkání ve Slavnostní síni Národního památníku udělí ministr obrany deseti osobnostem Záslužný kříž ministra obrany České republiky III. stupně. Mezi vyznamenanými jsou příslušníci národního boje za osvobození, váleční veteráni, vojáci ve výslužbě a zástupci civilních i vojenských oborů a odborností.

 

Součástí slavnostního setkání bude také křest knihy Ten druhý život, která obsahuje fotografie z vojenských misí a činnosti útvarů AČR, dále obsahuje emotivní a autentické příběhy novodobých válečných veteránů, informace o historii misí AČR, seznamuje s vybavením armády a některými odbornostmi vojáků z povolání.

 

Informace pro sdělovací prostředky:

Sobota 11. listopadu 2017, 11.00 hodin, Národní památník v Praze – slavnostní nástup u příležitosti Dne válečných veteránů a slavnostní setkání spojené s udílením nejvyšších vyznamenání resortu obrany – FOTOTERMÍN s možností rozhovorů;

Sraz novinářů: do 10.40 hodin u Národního památníku na Vítkově, Praha 3 – Žižkov

 

Kontaktní osoby: Jakub Fajnor, tiskové oddělení MO, tel.: 973 200 147, 720 078 272, Jana Zechmeisterová, tiskové oddělení MO, tel.: 973 200 292, 602 592 172