20 únor

Dětství ve znamení hvězdy

MístoPraha, Heřmanova 6 - Kavárna Liberál
Datum a čas20.02.2018 19:00 - 20:15

2018-02-20

 

Petr Ginz, jehož devadesáté výročí narození si v těchto dnech připomínáme, byl výtvarně i literárně mimořádně nadaný chlapec z česko-židovské rodiny, který nepřestal tvořit ani v Terezínském ghettu. Jako šestnáctiletý byl zavražděn v plynové komoře koncentračního tábora Birkenau. Jeho kresba Pohled z Měsíce na planetu Zemi se stala symbolem dětských obětí holocaustu. 
Petrova sestra Eva, dnes Chava Pressburger, odešla po válce do Izraele a stala se uznávanou výtvarnicí. Z Petrovy pozůstalosti publikovala knihu Deník mého bratra a dobrodružný román Návštěva z pravěku.

Komponovaný pořad Dětství pod znamením hvězdy přibližuje osudy obou sourozenců prostřednictvím jejich vlastních textů a deníkových záznamů, které zazní v podání studentů gymnázia Přírodní škola. O Petru Ginzovi promluví František Tichý, autor knihy Princ se žlutou hvězdou. Výtvarné dílo Chavy Pressburger představí německá kunsthistorička Ilka Wonschik, jejíž kniha o životě a díle Chavy Pressburger právě vychází česky v nakladatelství Trigon, které celý večer pořádá. Vstup volný.

 

facebook