17 listopad

Ceny Paměti národa 2016

MístoPraha, Národní 2 - Národní divadlo
Datum a čas17.11.2016 20:00

Předávání cen Paměti národa 2016

17. 11. od 20.00
Národní divadlo Praha / ČT 2

 

Ocenění letos převezmou čtyři lidé z České a Slovenské republiky, kteří se v mládí vzepřeli komunistické totalitě a za své morální postoje strávili roky v komunistických kriminálech. 

  • Rudolfa Dobiáše zatkla StB jako čerstvého vysokoškoláka den před Vánoci. Dostal deset let za velezradu.
  • Pro Jitku Malíkovou si přišli na hodinu tělocviku. Medicínu nedokončila, v kriminále strávila sedm let.
  • Anton Tomík v osmnácti založil protikomunistickou skupinu. Ve třiadvaceti utekl z trestaneckého lágru vlastnoručně vykopaným tunelem.
  • Ludmile Váchalové bylo osmnáct, když před jejím domem zaparkovalo šest aut StB. Z vězení vyšla až po šesti letech.

Ocenění pro osobnosti, které ve svých životech prokázaly, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou jen prázdná slova, převezmou letos lidé, kteří se vzepřeli komunistické totalitě. Cenu Paměti národa převezmou čtyři lidé z České a Slovenské republiky, již za své postoje strávili roky v komunistických kriminálech. Životní příběhy Ludmily Váchalové, Jitky Malíkové, Antona Tomíka a Rudolfa Dobiáše představí krátká filmová doku-dramata z dílny režiséra Jana Jirků.

Na galavečeru vystoupí živý orchestr Matěje Kroupy a Kafka Band. V roli moderátora bude pořadem provázet Martin Veselovský.

Pořadateli galavečera jsou Post Bellum, Česká televize, Český rozhlas, Rozhlas a televízia Slovenska a Ústav pro studium totalitních režimů.

Lidé z Paměti národa děkují žijícím pamětníkům v přímém přenosu České televize a Českého rozhlasu letos už po sedmé. Od roku 2010 bylo oceněno již 29 osobností, mezi laureáty jsou váleční veteráni, političtí vězni, odbojáři, přeživší holocaustu, perzekuovaní spisovatelé či představitelé undergroundu, skauti, příslušníci církví a mnozí další.

 

WEBOVÉ STRÁNKY CEN PAMĚTI NÁRODA 2016