Přednáška „Slovácká brigáda 1918-1919“

3. 1. 2017

Na pozvání Městského muzea a galerie v Břeclavi uspořádali bratři z hodonínské jednoty Československé obce legionářské přednášku Slovácká brigáda 1918-1919. Pro posluchače přednášky byla připravena prezentace o historii této jednotky a její výstroji a výzbroji spolu s názornou ukázkou uniforem, výstroje a výzbroje brigády a podřízených jednotek.

Výstavku zpestřil originální prapor lanžhotské jednoty Československé obce legionářské a k ní přidruženého spolku vojáků bývalé Slovácké brigády. Přednáškou návštěvníky provedl předseda jednoty br. Lukáš Lexa. Za pozvání a milé přijetí děkujeme Mgr. Janě Štylárkové z Městského muzea a galerie v Břeclavi.

Slovácká brigáda byla jednou z největších českých dobrovolnických formací vzniklých po 28. říjnu 1918. Vznikla z iniciativy setníka Cyrila Hluchého na počátku listopadu 1918 v Hodoníně. Její členové obsazovali území jižní Moravy, především „zněmčelé“ území na Mikulovsku a Břeclavsku. Části brigády byly nasazeny i na Těšínsku a Slovensku. V červnu 1919 se brigáda transformovala na Slovácký pěší pluk.

 

text: br. Lukáš Lexa