3 květen

Mírové mise OSN v Africe: řešení krizí či nenaplněná očekávání?

MístoPraha, Vodičkova 707/37 - Centrum Člověka v tísni
Datum a čas03.05.2018 18:00 - 20:00

Proč tzv. peacekeeping mise OSN nezabránila genocidě ve Rwandě v roce 1994? Proč stále přetrvávají nepokoje na východě Demokratické republiky Kongo, navzdory tomu, že je zde již od roku 1999 přítomno téměř dvacet tisíc modrých přileb?

Mírové mise OSN nejen v Africe jsou velmi diskutované a do jisté míry také kontroverzní téma. Jedná se o efektivní způsob řešení afrických krizí nebo jde o velmi drahý a neúčinný nástroj, který v důsledku nenaplňuje do něj vkládaná očekávání?

Jaký mají modré přilby na misích v Africe mandát a jak jsou efektivní? Jak je vnímají místní obyvatelé? A kolik Čechů se afrických misí OSN zúčastnilo a jaké si z nich odnesli zkušenosti a dojmy? To a více na 19. Africkém čtvrtku.

Od 18:00 bude promítán dokument Česká mise – Libérie (28 min, 2005) o působení českých vojenských pozorovatelů na mírové misi UNMIL v Libérii. Od 18:30 navazuje debata.

Moderuje Radek Horký, bývalý vojenský pozorovatel v misi MONUC

Vstup je volný, všichni jsou srdečně zváni.

Akci pořádá Africký informační portál a Rozvojovka – Člověk v tísni v rámci cyklu Každý první čtvrtek v měsíci s Afrikou. 

Africké čtvrtky podporuje Česká rozvojová agentura a Ministerstvo zahraničních věcí ČR v rámci Programu zahraniční rozvojové spolupráce.

 

facebook