12 listopad

Strach z nečekaného zazvonění mě nikdy neopustil

MístoPraha, Mariánské náměstí 1/98 - Městská knihovna Praha
Datum a čas12.11.2018 19:00 - 20:30

Filmový sestřih dlouhého rozhovoru s Hanou Hnátovou bude presentovat a komentovat Adam Drda (1971) – novinář a dokumentarista, spolupracovník Paměti národa a Revolver Revue, redaktor rozhlasového pořadu Příběhy 20. století.

Vstup zdarma.

***

Hana Hnátová se narodila jako Lustigová v červnu 1924 v židovské rodině v Praze-Libni. Po nacistické okupaci ji kvůli antisemitským předpisům úřady vyloučily ze studia, krátce pak musela pracovat ve Španělské synagoze, kde třídila nakradený majetek deportovaných Židů. Roku 1942 se spolu s rodiči, bratrem Arnoštem a sestřenicí Irenou dostala do ghetta Terezín, kde mimo jiné zažila ostudnou návštěvu představitelů Mezinárodního výboru Červeného kříže. Na podzim 1944 zavlekli nacisté rodinu Lustigovu do vyhlazovacích a pracovních táborů na východě. Hanin otec byl zavražděn. Hana Hnátová přežila pobyt v Osvětimi, dřinu v pracovním lágru Freiberg a deportaci transportem smrti do koncentračního tábora Mauthausen, kde se dočkala osvobození.

***

Pořad je realizován za podpory MČ Praha 1 – jako součást projektu Pamětníci Prahy 1 promlouvají. Vzniká ve spolupráci s neziskovou organizací Post Bellum, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Sbírka Paměť národa, v níž jsou rozhovory uloženy, dnes čítá tisíce pamětníků a jako internetový archiv je přístupná široké veřejnosti.

 

 facebook