10 prosinec

Přednáška Neznámá historie pomoci USA Československu

MístoPraha, náměstí Jana Palacha 1/2 - Filozofická fakulta Univerzity Karlovy (místnost 201)
Datum a čas10.12.2018 19:00 - 21:30

Dne 10. prosince od 19 hodin se ve Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (místnost 201) uskuteční přednáška o zapomenuté historii česko-amerických vztahů po druhé světové válce. Přednáška je součástí putovního cyklu Neznámá historie pomoci USA Československu po druhé světové válce. Doprovodí ji výstava dobových fotografií.

Historik Zbyněk Machát představí méně známou část česko-amerických vztahů po druhé světové válce a poválečnou pomoc, kterou Spojené státy poskytly Československu v letech 1945–1950. V příběhu CARE hrají Čechoslováci zajímavou roli. Řeč bude zejména o tom, jak se mohlo stát, že statisíce balíků pomoci, tzv. CARE packages, které obsahovaly potraviny, přikrývky či pracovní nářadí doputovaly tisícům československých rodin v nouzi. CARE u nás působilo až do roku 1950, jako v jediné zemi východního bloku. Vzhledem k politickému vývoji po roce 1948 by se na tuto americkou pomoc téměř zapomnělo, nebýt vzpomínek několika pamětníků a archivních dokumentů v Praze a New Yorku.

Akci organizuje CARE ČR ve spolupráci s Filozofickou fakultou Univerzity Karlovy v Praze, projekt je podpořený grantem U.S. Embassy Prague.

Vstup zdarma

 

facebook