11 březen

Beseda Spojenci / Veteráni diskutují: mise v Afghánistánu

Datum a čas11.03.2019 18:00 - 20:00

V březnu roku 2019 uplyne 20 let od vstupu Polska a České republiky do Severoatlantické aliance. Jedním z nejsilnějších symbolů tohoto spojenectví je společná účast vojáků z našich zemí v zahraničních misích Aliance.

Výročí připomene setkání, jehož iniciátorem je Polský institut v Praze a spoluorganizátory Ministerstvo obrany České republiky (odbor pro válečné veterány) a Americké centrum. Díky spolupráci s polskou televizí TVP budou v Praze promítány dva díly nového seriálu Weterani. Wyrwani śmierci (Veteráni. Unikli smrti). Ten vypráví příběhy polských i dalších aliančních vojáků ze zahraničních misích. Na projekci seriálu s českými titulky bude navazovat diskuse jeho samotných protagonistů.

Pozvání přijali kaprál Polské armády Marcin Kulas a americký seržant Corey Speck, kteří se naposledy setkali za dramatických okolností během bojové operace v Afghánistánu. Tuto dvojici doplní podplukovník Ivo Zelinka, který se osobně zúčastnil třech misí v Afghánistánu. Celou akci bude moderovat vojenský historik a ředitel Odboru pro válečné veterány, plukovník Eduard Stehlík.

Akce je pořádána pod záštitou:
Lubomíra Metnara, ministra obrany ČR
Velvyslanectví Polské republiky v Praze
Velvyslanectví Spojených státu amerických v Praze

Na akci je povinná registrace na emailové adrese: program.praga@instytutpolski.org

 

facebook