14 březen

Výstava Zasnoubena se smrtí

MístoTerezín, Principova alej 304 - Malá pevnost Terezín
Datum a čas14.03.2019 14:00

Vernisáž dokumentární výstavy Zasnoubena se smrtí o Ireně (Ince) Bernáškové, první Češce, odsouzené nacisty k trestu smrti 

Vernisáž se bude konat v předsálí kina Malé pevnosti Terezín. Výstava, zahajovaná k 80. výročí začátku nacistické okupace českých zemí (15.3.1939), bude ode dne následujícího po akci přístupná denně od 9 do 16:30 hod. (po 30.3. do 18 hod.) a bude ukončena 2. června 2019.

Irena Bernášková, známá jako Inka, byla mimořádnou osobností dvacátého století. Rodiči vychována v silném vlasteneckém duchu, obdařena talentem na jazyky, analytickými schopnostmi, obrovskou odvahou, jíž převyšovala i muže té doby, po vzniku protektorátu Čechy a Morava všechny své schopnosti vynaložila na osvobození rodné země – Československa. Její odbojová činnost byla úzce spojena především s vydáváním ilegálního časopisu V BOJ, se získáváním prostředků a techniky na jeho výrobu, ale také s převáděním československých vojáků do zahraničí. Po zatčení podle skromných odhadů při výsleších mlčením zachránila na tři stovky spolupracovníků. Veškerou odbojovou práci brala na sebe. Spolu s Inkou Bernáškovou se vracíme do doby, kdy šlo o bytí či nebytí našeho národa i Československa.

 

facebook