27 březen

Marie Schmolková, zapomenutá bojovnice proti holocaustu

MístoPraha, Hybernská 4 - Kampus Hybernská
Datum a čas27.03.2019 18:00 - 20:00

Místo konání: Přednáškový sál 2D (2. patro budova D)

Většina z nás už slyšela jméno Nicholase Wintona, mladého burzovního makléře z Anglie, který stál v roce 1938 u záchrany stovek židovských dětí z Československa. Ale humanitární pomoc a zachránění tisíců uprchlíků z Rakouska, Německa a Československa bylo kolektivní dílo, povětšinou organizované ženami.

Marie Schmolková, v Praze žijící předsedkyně Československé národní rady pro uprchlíky a jedna z předních vedoucí pomoci uprchlíkům napříč Evropou, aktivní sociální demokratka a sionistka byla jednou z nich. Spoluorganizovala pomoc uprchlíkům v Československu i celoevropsky, reprezentovala Československo na konferenci o pomoci uprchlíkům v Evianu v červenci 1938.

U připomínky 80. výročí zatčení a věznění Marie Schmolkové v prvních měsících okupace Československa. usilujeme o oživení výjimečného příběhu jejího života a role při záchraně tisíců lidí v nouzi.

Společnost Marie Schmolkové podporuje a iniciuje výzkum na téma role žen, sociálních pracovnic v období holokaustu: www.marieschmolka.org

Moderátorka:

PhDr. Dagmar Hájková, Ph.D., hvědecká pracovnice Masarykova ústavu a Archivu AV ČR. Je autorkou či spoluautorkou edic dokumentů a monografií z doby první světové války a meziválečného Československa, např. Emanuel Voska. Špionážní legenda první světové války (2014) či Republika československá (2018).

Panelisté:

Dr Anna Hájková je docentka moderní evropských dějin na University of Warwick ve Velké Británii. V nakladatelství Oxford University Press vyjde její kniha The Last Ghetto: An Everyday History of Theresienstadt. Společně s Martinem Šmokem založila Společnost Marie Schmolkové

Martin Šmok pracuje jako konzultant v mezinárodním oddělení USC Shoah Foundation. Je autorem dvou dokumentárních filmových trilogií a jako kurátor se podílel na několika průlomových výstavách na téma vztahu Československa vůči židům. Momentálně dokončuje biografii Charlese Jordana, klíčové postavy Joint Distribution Committee; první díl vyjde v září v Edici Revolver Revue.

Vít Masare člen předsednictva Zelených a spolupředseda Zelených v Praze. Projektový manažer pro lepší klima na radnici Prahy 1. Založil iniciativu bezuhli.cz, koordinoval aktivity za proměnu Magistrály v novou městskou třídu a za záchranu Nemocnice Na Františku. Podnítil mj. oživení areálu Kampus Hybernská.

Foto: Narodni Archiv Praha

 

facebook