3 květen

Výstava Vyhnaní

MístoOlomouc, náměstí Sadové 7/26
Datum a čas03.05.2019 17:00 - 19:00

„VYHNANÍ“, vernisáž menší verze putovní výstavy fotografií o válečných uprchlících z Tridentska za první světové války.

Výstavu zahájí:
Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský
Mgr. Miroslav Žbánek, MPA, primátor Statutárního města Olomouce
a Táňa Vaclíková, Rovereto.

Uvedení dětského animovaného filmu Naši Italové / I nostri Italiani. Dokument byl na soutěži ZUŠ v animovaném filmu oceněn cenou Oskárek 2019. Obdržel také čestné uznání na Juniorfilmu ve Dvoře Králové. Zařazen je na festivaly ve Zlíně a Náchodě.

Představení publikace Leť, myšlenko / Va, pensiero, pojednávající o italských vystěhovalcích na Olomoucku (autorka Jana Krejčová)

Akce se uskuteční: Olomouc-Svatý Kopeček, Sadové nám. 7/26, budova pošty.

1. Výstava:
Putovní výstava fotografií s názvem „Vyhnaní“ mapuje osudy vystěhovalců z Tridentska v období první světové války na našem území. Výstava byla připravena italskými odborníky z historického sdružení Laboratorio di storia di Rovereto. Expozice vznikla ve spolupráci s Městským muzeem (Fondazione Museo civico di Rovereto) a Vojenským historickým muzeem (Museo Storicco Italiano della Guerra) s přispěním Odboru kultury Autonomní provincie Trento (Servizio Attivitá culturali della Provincia autonoma di Trento), města Rovereto (Comune di Rovereto) a Společenství údolí Vallagarina (Comunita della Vallagarina). Na Moravě byla výstava uvedena ve Vyškově, nyní se zastaví v Olomouci.

Malá verze výstavy
Vernisáž: pátek 3. května 2019, 17:00
Olomouc-Svatý Kopeček, Sadové nám. 7/26, budova pošty

Výstava následně otevřena:
sobota 4. května 2019, 10:00 – 15:00
neděle 5. května 2019, 10:00 – 15:00
Olomouc-Svatý Kopeček, Sadové nám. 7/26, budova pošty

Velká verze výstavy
pondělí 13. května 2019, 17:00
vernisáž, Olomouc, křížová chodba kostela sv. Michala

Výstava přístupná dle otevírací doby kostela sv. Michala do neděle 16. června 2019.

2. Dokumentární film Naši Italové
Dětský animovaný film Naši Italové / I nostri Italiani vytvořily děti a pedagogové ze ZUŠ Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem. Dokument byl na soutěži ZUŠ v animovaném filmu oceněn cenou Oskárek 2019. Získal také čestné uznání na Juniorfilmu ve Dvoře Králové. Zařazen je také na festivaly ve Zlíně a Náchodě. Film vznikl ve spolupráci s obcí Milín a DDM Praha 4.

3. Publikace:
U příležitosti Italských dnů v Olomouci bude v rámci páteční vernisáže 3. května 2019 na Svatém Kopečku představena publikace Leť, myšlenko / Va, pensiero. Kniha, jejíž autorkou je Jana Krejčová, mapuje osudy italských vystěhovalců nejen na Olomoucku, ale i v dalších regionech Moravy.

Vstup zdarma.

 

facebook