18 červen

Květiny k destičkám se jmény hrdinů na rohu Resslovy/Václavské

MístoPraha, křižovatka ulic Resslova a Václavská
Datum a čas18.06.2019 12:00 - 12:30

Praha 2 loni odhalila originální památník parašutistům padlým v kostele sv. Cyrila a Metoděje. Přesně po roce se na místě znovu setkáme a uctíme památku padlých parašutistů. Květiny položí starostka Prahy 2 Jana Černochová za účasti iniciátorů vzniku památníku, historiků Pavla Kmocha a Jiřího Padevěta. Čestnou stráž budou držet členové Roty Nazdar, hudební doprovod obstarají děti ze ZŠ Resslova.

18. června 1942 padlo v boji v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici sedm příslušníků československých výsadků z Velké Británie: Jan Hrubý, Jaroslav Švarc, Josef Valčík, Josef Gabčík, Adolf Opálka, Jan Kubiš a Josef Bublík. Mezi padlými byli i dva vojáci, kteří zaútočili na zastupujícího říšského protektora, SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha.

Po boji byla jejich těla na chrámových kobercích vynesena ven a položena na chodník ve Václavské ulici. Jako osmé bylo na místo přivezeno tělo osmnáctiletého Jana Milíče Zelenky, syna Jana Zelenky Hajského, spolupracovníka parašutistů ze sokolské odbojové skupiny Říjen, který po zásahu gestapa proti jeho rodině spáchal sebevraždu o den dříve.

Na základě pramenné rešerše historika Pavla Kmocha bylo podle fotografií gestapa z identifikace ve Václavské ulici a podle pitevních protokolů parašutistů určeno, na které konkrétní pozici leželo to které tělo. A právě do těchto míst byly minulý rok zasazeny pamětní destičky.

Přijďte s námi uctít památku padlých hrdinů.

 

facebook