22 srpen

Diskuze Zapomenutá válka? Evropa mezi Berlínem a Moskvou

MístoPraha, Ostrovní 13 - Knihovna Václava Havla
Datum a čas22.08.2019 19:00 - 21:00

Přesně před osmdesáti lety došlo k podepsání spojenectví mezi německou nacistickou 3. říší a Sovětským svazem. Pakt Ribbentrop-Molotov byl úvodem do druhé světové války. Na jeho základě došlo na území vymazaného z mapy polského státu k prvním kapitolám nejkrvavějšího konfliktu v dějinách. Přesto v globální vzpomínce je tato etapa války často opomíjená a hlavními mezníky zůstávají vpad Německa do Sovětského svazu v červnu 1941 a – de facto současné – zahájění „konečného řešení“. Jaké jsou důvody tohoto opomíjení? Jaký vliv má válka i v dnešních mezinárodních debatách? Jaké ponaučení pro současnost přináší výročí spojenectví dvou totalitních režimů?

Diskutovat na tyto témata budou tři významní historici: Andrey Zubov, spoluautor monumentálních Dějin Ruska ve 20. stoleti; Andrzej Nowak z krakovské Jagellonské univerzity, přední znalec dějin východní Evropy, který nyní vydává postupně mnohosvazkové Dějiny Polska a Tatjana Tönsmeyer z univerzity ve Wuppertalu, která se specializuje na dějiny území okupovaných 3. říší během války.

Pořádá Knihovna Václava Havla a Polský Institut v Praze ve spolupráci s Velvyslanectvím SRN a Letní žurnalistickou školou v Havlíčkově Brodě.

 

facebook