24 srpen

Partyzánský pochod (Krucemburk – Vojnův Městec)

MístoKrucemburk - Vojnův Městec
Datum a čas24.08.2019 06:00 - 20:00

Vážení příznivci vojenské historie a turismu, zveme Vás na pochod po stopách partyzánů a odbojářů v oblasti Krucenburku a Vojnova Městce, který pořádá Československá obec legionářská, jednota plk.J.Švece – Horácko. Pochod byl připraven k uctění památky výsadkářů, partyzánů a dalších odbojových pracovníků, a v neposlední řadě ovšem i k památce obyčejných lidí, kteří pomáhali a nasazovali životy svoje i svých blízkých. Účastníci pochodu půjdou po stopách válečných událostí a navštíví další připomínky protinacistické a odbojové činnosti. Start a cíl pochodu je umístěn v kempu Moře u rybnika Řeka.

 

POCHOD – Trasa pochodu vychází z pohybu odbojových skupin v okolí Krucenburku a Vojnova Městce, kopíruje převážně turistické značky a několik kilometrů probíhá po zpevněné účelové komunikaci. Po cestě jsou připomínky partyzánské činnosti, památná místa a současně také unikátní příroda.

PRO KOHO JE POCHOD URČEN – zúčastnit pochodu se mohou všichni, kteří se zajímají o vojenskou a válečnou historii. Primárně počítáme s účastní uniformovaných složek – AČR, Policie, Hasiči, KVH, Military kluby a další. Je možný příjezd celých rodin, v okolí je spousta rekreačních možností a v sobotu může třeba jen táta vyrazit na pochod.

START A CÍL POCHODU – Start a cíl pochodu je v kempu Moře u rybníka Řeka, Krucemburk. Zde bude vydáváno občerstvení a dále možnost ubytování.

ČASOVÝ ROZVRH

06:00-8:00 Registrace k pochodu, výdej snídaně,

08:00 Nástup k zahájení pochodu,

08:15 Pietní akce pro veterány a nepochodující u pomníku obětem 2. světové války

08:30 Zahájení pochodu,

13:00-20:00 Příchod účastníků pochodu, předání ocenění, občerstvení a odjezd domů.

TRASY – V letošním roce jsme pro Vás připravili 3 různé doporučené trasy. Plánované trasy jsou pouze doporučené, na každé z nich budou kontrolní body, kterými musí účastníci projít. Trasu mezi body si každý volí sám dle svého vlastního uvážení. Doporučené trasy jsou námi navržená varianta, která prochází všemi kontrolními body.

Dlouhá trasa: Celková délka trasy při dodržení plánované cesty je do 35 km. Viz. fotogalerie.

Krátká trasa: Celková délka trasy při dodržení plánované cesty je do 25 km. Viz. fotogalerie.

Veteránská trasa: Trasa z místa startu v kempu Moře u rybníka Řeka Do Krucenburku k pomníku spolupracovníkům partyzánů a odbojářů a zpět. Celková délka trasy cca 7 km.

ODZNAK – Motiv pamětního odznaku pochodu je zcela jiný než v předchozích letech, bude vycházet ze symbolů protinacistického odboje. Samotný odznak bude ražený v 3D technologii a stuha bude tkaná. Výrobu zajišťuje renomovaná firma s dlouholetou tradicí. Každý odznak bude mít svoje unikátní číslo, stejně tak jako dekret k odznaku. Odznak bude pro všechny účastníky pochodu s jednou stužkou bez miniatury na jehle. Ke každému pamětnímu odznaku bude možnost přikoupení sady 2 stužek (1x na jehle a 1x v úpravě k nasunutí na kolejnici nosiče stužek). Cena sady 2 stužek bude 100 Kč, pro každého účastníka počítáme předem s 1 sadou, takže pokud Vám bude stačit tato jedna, není nic třeba objednávat předem.

PAMĚTNÍ ODZNAK – Společnost SM PARApresent připravila ve spolupráci s Československou obcí legionářskou – jednota plk.J.Švece – Horácko ražený odznak. Odznak je ražený ve 3D reliéfu a pro účastníky pochodu bude dostupný v místě startu a cíle pochodu. Cena odznaku pro účastníky pochodu bude 200,- Kč. Po skončení Partyzánského pochodu budou zbylé vyrobené odznaky prodávané na stránkách společnosti SM Parapresent – www.smparapresent.cz. Akce 200,- Kč platí pouze pro účastníky pochodu a ty, kteří přijedou podpořit akci svojí osobní účastí, byť i nebudou pochodovat.

OBČERSTVENÍ – Před startem obdrží každý účastník snídni, v průběhu trati bude na stanovištích balená neperlivá voda, ovoce, cukrovinky a energodrink. Po zdolání celé tratě bude v cíli opět další občerstvení.

REGISTRACE K POCHODU – Pro registraci použijte formulář va spodní části stránky, datum ukončení registrací je 31.7.2019, prosíme Vás ale o provedení registrace do 30.6.2019. Registrační poplatek číní 650 Kč/ 25 euro (po registraci Vám přijdou na email platební údaje). Účastníkům ze zahraničí bude zasláno IBAN a SWIFT/BIC číslo pro mezinárodná platbu.

PRAVIDLA PRO ÚČAST – Děti do 18 let v doprovodu starší osoby. Pro splnění nároku na odznak musí účastníci do 45 let absolvovat celou trať. Nad 45 stačí absolvovat část tratě a zúčastnit se pietního aktu. Podrobnější pokyny v sekci Pravidla pochodu. Pochodu se jako doprovod mohou účastnit i neregistrované osoby, ovšem bez nároku na ocenění a občerstvení.

UBYTOVÁNÍ – K ubytování je možné využít kapacitu přímo Kempu Moře – www.morerybnikreka.cz, v okolí je také velká množství penzionů a dalších ubytovacích zařízení.

ZMĚNY – Je připraveno také vydatnější občerstvení (snídaně, energodrink, ovoce, voda, cukrovinky, svačina v cíli) a lepší zázemí. Pomocí registračního formuláře na našich stránkách se také výrazně zjednoduší a zrychlí registrace po příjezdu. Každý z účastníků obdrží odznak, etui a dekret s unikátním číslem na svoje jméno hned po příchodu do cíle.

PARKOVÁNÍ – V okolí areálu je připraven dostatek parkovacích míst.

ÚSTROJ – oděv vz. 95, turistický civilní oděv, dle vlastního uvážení.

 

Partyzánská brigáda Mistr Jan Hus byla jednou z nejaktivnějších partyzánských skupin, které v období druhé světové války působily v Protektorátu Čechy a Morava. Svou diverzní činnost prováděli příslušníci partyzánské brigády Mistr Jan Hus především v oblasti Českomoravské vrchoviny Původní výsadek čítal dvanáct členů.

 

www.partyzanskypochod.cz