3 říjen

Dánští židé v Terezíně

MístoPraha, Václavské náměstí 68 - Národní muzeum (Historická budova)
Datum a čas03.10.2019 15:00 - 18:00

Národní muzeum Vás zve na společenské setkání u příležitosti stého výročí diplomatických vztahů mezi Českou republikou a Dánskem.

Během 2. světové války zemřelo v důsledku nacistické totalitní ideologie kolem padesáti miliónů osob, z toho šest miliónů evropských Židů. Na českém území nacisté vytvořili koncentrační tábor v Terezíně a sváženi tam byli Židé nejen z Protektorátu Čechy a Morava, ale i z Německa, Rakouska, Nizozemska, Slovenska, Maďarska nebo Dánska. V českém povědomí ne příliš známé téma dějin dánských Židů deportovaných a vězněných v terezínském ghettu v letech 1943-45 a osvobozených díky stálému tlaku dánských úřadů přiblíží přednáška odborníka na dějiny nacismu a holokaustu prof. Therkela Strædeho. Dále bude představen projekt, který probíhá na Jihodánské universitě v Odense Dánští Židé v Terezíně: Topografie vzpomínek a také setkání s pamětníkem Ibem Katznelsonem.

Místo konání: přednáškový sál v Historické budově Národního muzea. Vzhledem k omezené kapacitě prosíme o rezervaci místa na e-mailu press@nm.cz. Vstupné zdarma. 

 

facebook