11 listopad

Přednáška Tak nám vzali nebe

MístoNáchod, Komenského - Škvorecký Café
Datum a čas11.11.2019 18:00 - 20:00

Večer věnovaný československým příslušníkům Britského královského letectva, kteří se v srpnu 1945 vraceli do svých domovů s velkým očekáváním od budoucího svobodného života. Místo něj byli odměněni za statečnost a náročnou službu pohrdáním a postupnou likvidací jejich profesní kariéry a civilního života. 

Přednáška Ondřeje Gelbiče u příležitosti Dne veteránů by měla osvětlit okolnosti, které ztrpčily nejen návrat letců RAF, ale i jejich další život v předúnorovém Československu. Chce odpovědět proč a za jakých okolností muselo dojít k divoké poválečné perzekuci nejen letců, ale příslušníků zahraničního odboje napříč východem i západem. 

Večer je součástí sbírky ke Dni veteránů projektu Paměť národa. Pro Paměť národa vyprávělo už více než 800 veteránů. V České republice žijí ještě desítky vojáků a odbojářů z období 2. světové války, jejichž jedinečné osudy zůstávají skryty. Díky sbírce ke Dni válečných veteránů budeme moci zdokumentovat jejich další vyprávění. Dokud je čas. A co víc, uchovat jejich svědectví dalším generacím. 

Dobrovolné vstupné bude věnováno na sbírku ke Dni veteránů. Rezervace míst na telefonu 775 552 828.

 

facebook