2 prosinec

Konference Cesta za svobodou – Českoslovenští letci v perutích britského Královského letectva a jejich osudy po návratu do střední Evropy

MístoLidice, Tokajická 152 - Památník Lidice
Datum a čas02.12.2019 10:00 - 18:00

Památník Lidice si Vás dovoluje pozvat na konferenci Cesta za svobodou – Českoslovenští letci v perutích Britského královského letectva a jejich osudy po návratu do střední Evropy.

V letošním roce si připomínáme 30 let svobody a také další devítková výročí. Jedním z nejvýznamnějších je rok 1939. V tomto roce opustily okupovaný Protektorát Čechy a Morava stovky mladých mužů, kteří chtěli bojovat za svobodu své země na její půdě, ale již nemohli. Řadu z nich vedla cesta až do Velké Británie a služeb letectva (RAF). Konference představí historický válečný kontext i poválečné osudy československých letců tamních perutí. Mezi nejvíce propojená místa s Velkou Británií a královským letectvem patří Lidice a Ležáky. V RAF působili i dva lidičtí muži – Josef Horák a Josef Stříbrný. Konference je pořádaná ve spolupráci Památníku Lidice a Národní muzeum, patří k doprovodným programům výstavy Rytíři nebes konající se v Historické budově Národního muzea.

 

Program:
10:00 Památník Lidice, zahájení
10:30 Přednášky
12:00 Debata
13:00 Oběd
14:00 Komentovaná prohlídka pietního území
15:00 Přejezd do Národního muzea
16:00 Komentovaná prohlídka výstavy Rytíři nebes a možnost návštěvy nové expozice dějin 20. století
18:00 Slavnostní ukončení

 

Přihlášky posílejte na: sekretariat@lidice-memorial.cz

 

pdf

 

facebook