8 000 návštěvníků Legiovlaku

16. 10. 2014

Legiovlak, jenž je od 11. října vystaven v Praze na Nákladovém nádraží Žižkov, se těší nebývalému zájmu. V případě pěkného počasí je očekáváno, že i nadcházející víkend 18. a 19. října přivede davy zájemců o osudy čs. legionářů v Rusku za první světové války.

Uplynulý víkend přitom předčil všechna očekávání. V sobotu 11. října, kdy byl Legiovlak ve 13 hodin slavnostně zpřístupněn a v neděli 12. října přišlo dle střízlivých odhadů na 6 000 lidí. Poděkování si zaslouží především bratři a sestry, kteří návštěvníky v jednotlivých vagonech provázeli. Jejich vyčerpání na konci výstavního dne mluvilo za vše.

Všední dny, kdy je Legiovlak přístupný od 9 do 17 hodin pochopitelně nedovolují návštěvu pracujícím, na druhou stranu především v dopoledních hodinách docházejí návštěvy škol. Nejvíce jich zavítalo ve středu, kdy jimi bylo nádraží obsazeno celé dopoledne. I díky tomu byla středeční návštěvnost ze všedních dnů nejvyšší. Zatímco v pondělí a úterý dorazilo pokaždé odhadem 500 lidí, ve středu byl tento počet o několik stovek překročen. Důvodem byl zřejmě i fakt, že dnes a zítra, tedy 16. a 17. října není Legiovlak přístupný. Veřejnost se na něj může zase těšit od 18. října, od kterého bude přístupný každý den do 30. října od 9 do 17 hodin.

text br. Jiří Filip, foto Marcela Volfová