62. výročí úmrtí prezidenta Dr. Edvarda Beneše

21. 9. 2010

Dne 3. září tohoto roku uplynulo již 62 let od doby, kdy nás opustil jeden ze tří zakladatelů naší novodobé státnosti, pozdější ministr zahraničních věcí a prezident Československé republiky Dr. Edvard Beneš.

Nástup čestné stráže

Patrně jeden z nejvýznamnějších politiků 20. století nejen Československé, ale i Evropské a světové politické scény zemřel v době, která nebyla zrovna nejlehčí. Demokracie ve státě, u jehož zrodu v letech 1914 – 1918 stál, brala pod taktovkou komunistických uzurpátorů neodvratně za své. Ideály humanity, díky nimž vtiskl kdysi československý národ své republice demokratický charakter, se zhroutily a odchodem presidenta Beneše zmizela i autorita, o níž se demokratické síly mohly ve svém boji proti totalitě opřít.

U příležitosti výročí úmrtí prezidenta Beneše se konala v místě jeho posledního odpočinku pietní ceremonie k připomenutí života, životních postojů a významu prezidenta. Československá obec legionářská přijala pozvání na tuto vzpomínku od města Sezimovo Ústí, které letošní pietní akt uspořádalo.

 

Mladoboleslavští legionáři stáli čestnou stráž u hrobky manželů Benešových.

Organizaci reprezentovala delegace ČsOL pod vedením bratra tajemníka Cigánika a členové Jednoty z Ml. Boleslavi, kteří akci každoročně navštěvují a zúčastňují se jí ve stejnokrojích čs. legionářů.

Zástupci ČsOL vzdali hold prezidentu Dr. E. Benešovi.

 Předseda mladoboleslavské Jednoty se uklonil památce prezidenta Dr. E. Beneše.

Vzpomínkový akt proběhl za účasti zástupců města, spolků a organizací a také církve Čs. husitské.

Záplava květinových darů u hrobky manželů Benešových

Po pietním aktu delegace přijala pozvání bratra Miloše Trnky na prohlídku Pamětní síně I.,II. a III. odboje, jíž je bratr Trnka realizátorem a správcem. Unikátní legionářská sbírka, která je veřejnosti přístupná, všechny bez výjimky ohromila a byla výtečnou tečkou za vzpomínkovým dnem.

Část Pamětní síně I., II. a III. odboje v Sezimově Ústí je věnována také osobnosti Dr. E. Beneše.

Text: Tomáš Pilvousek

Foto: Tomáš Pilvousek, archiv Tomáše Pilvouska, Jitka Lenková

Související odkazy:

http://obeclegionarska.cz/index.php?mid=4&aid=356

http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm-okres-tabor/sezimovo-usti