11 listopad

Pietní akt k uctění památky obětí 1. světové války

MístoPraha, Jana Želivského - Olšanské hřbitovy (2. obecní hřbitov, čestná vojenská pohřebiště)
Datum a čas11.11.2017 14:00

Správa pražských hřbitovů a městská část Praha 3 si Vás dovolují pozvat na Pietní akt k uctění památky obětí 1. světové války, který se uskuteční v sobotu 11. listopadu 2017 ve 14:00 na Olšanských hřbitovech.
(2. obecní hřbitov, čestná vojenská pohřebiště, vstup ul. Jana Želivského).

Osárium se vstupním objektem s nápisem Obětem světové války tvoří dominantu Čestného vojenského pohřebiště obětí 1. světové války na Olšanských hřbitovech. 
Jeho stavba podle projektu arch. Břetislava Svobody byla dokončena roku 1930. V tomto roce zde byly pod žulovou dlažbu uloženy ostatky více jak 3 000 vojáků, zemřelých v Praze v letech 1914–1918, většinou na následky válečných útrap a zranění. Jejich hroby se do té doby nacházely roztroušené po hřbitovech v celé Praze. V osáriu a jeho okolí jsou pohřbeni vojáci mnoha národností: Bosňáci, Češi, Černohorci, Chorvati, Italové, Maďaři, Němci, Poláci, Rakušané, Rumuni, Slovinci, Slováci, Srbové či Ukrajinci.

V roce 2015 byla Správou pražských hřbitovů ve spolupráci s Ministerstvem obrany zahájena náročná revitalizace osária, která byla v letošním roce završena zpětným uložením ostatků všech vojáků do jeho podzemních prostor, které se tak opět stalo důstojným místem jejich spočinutí.

 

2017-11-11

 

facebook