1 duben

Vzpomínka na Jana Kratochvíla

MístoČervený Kostelec
Datum a čas01.04.2017 14:00

2017-04-01

 

Spolek vojenské historie T-S 20 Pláň spolu s Československou obcí legionářskou Vás zvou na pietní vzpomínku a přednášku o generálu Janu Kratochvílovi, veliteli 1. čs. armádního sboru v SSSR.

Po dvou letech bychom opět rádi navázali na odhalení pamětní desky na červenokosteleckém hřbitově a připomněli bezesporu zajímavou osobnost div. gen. Jana Kratochvíla. Pietní vzpomínka se koná za účasti uniformovaných členů Československé obce legionářské jednoty Hradec Králové a Spolku vojenské historie T-S 20 „Pláň“ u generálova hrobu, kde byla instalována pamětní deska. Po pietním aktu bychom Vás rádi pozvali na večerní přednášku, našeho člena Ondřeje Gelbiče, o životě a osudech generála Kratochvíla. Večer věnovaný genarálu Kratochvílovi, doplněný krátkou projekcí, proběhne v příjemném prostředí, u kávy, vína či něčeho dobrého v Zahradní kavárna TREES Červený Kostelec od 17:00. 

———————-

ČERVENÝ KOSTELEC – SOBOTA 1. 4. 2017
14:00 – PIETNÍ AKT – HŘBITOV ČERVENÝ KOSTELEC
17:00 – PŘEDNÁŠKA – ZAHRADNÍ KAVÁRNA TREES

———————-

Jan Mikuláš Kratochvíl se narodil v roce 1898 v Horní Radechové. Během první světové války byl zajat a přihlásil se do československých legií. Domů se vrátil v hodnosti kapitána. V meziválečné armádě prošel několika funkcemi. V Protektorátu Čechy a Morava se zapojil do ilegální organizace Obrana národa, později odešel do Francie a poté do Velké Británie, kde se stal velitelem Československé samostatné brigády. V roce 1943 byl poslán do Sovětského svazu, kde převzal velení naší vojenské jednotky.

V květnu 1944 byl brigádní generál Jan Kratochvíl ustanoven velitelem 1. čs. armádního sboru v SSSR. Do této funkce ho jmenoval prezident republiky Edvard Beneš na návrh ministra obrany naší exilové vlády v Londýně Sergeje Ingra, po projednání s Československou vojenskou misí v Moskvě, vedenou generálem Heliodorem Píkou, a po dohodě s vládou SSSR. V čele sboru se měl probít karpatskými průsmyky na území bývalého Československa. Uprostřed karpatsko-dukelské operace byl však odvolán a velení 1. čs. armádního sboru převzal Ludvík Svoboda. Generál Kratochvíl byl následně nepravdivě označován za neschopného kariéristu a viníka neúspěchu karpatsko-dukelské operace. Po válce byl povýšen do hodnosti divizního generála a v červnu 1945 ustaven velitelem II. sboru v Hradci Králové. V prosinci 1947 byl ze zdravotních důvodů odeslán na dovolenou a v dubnu 1948 odešel do výslužby. V říjnu téhož roku byl povýšen do hodnosti sborový generál ve výslužbě. Zbytek života pak strávil v Červeném Kostelci, kde také zemřel v zapomění v roce 1975.

2017-04-01