7 květen

Výstava 18 – 18. Století státního svátku

MístoPraha, Národní 3 - Akademie věd České republiky (Galerie Věd a umění)
Datum a čas07.05. - 20.07.2018

2018-05-07

 

U příležitosti 100. výročí založení Československé republiky bude mimořádně vystaven originál Prvního návrhu Washingtonské deklarace v Galerii Věda a umění v budově Akademie věd na Národní třídě v Praze. 

Deklaraci sepsanou T. G. Masarykem, která prohlašovala nezávislost československého národa, vystavuje Masarykův ústav a Archiv AV ČRvůbec poprvé ve své historii. Vzácný dokument může být vystaven pouze pět dní, poté jej nahradí kopie. Originály proto budou veřejnosti přístupné pouze od pondělí 7. 5. do pátku 11. 5. 2018 včetně státního svátku 8. 5.

Expozice nabízí dosud neznámé exponáty z archivů, fondů a sbírek historických ústavů Akademie věd ČR, autentické zvukové záznamy z Centra orální historie Ústavi pro soudobé dějiny AV ČR, v.v.i., fotografie a plakáty neznámých autorů z dokumentačních sbírek, historické dokumenty nebo dobový audiovizuální materiál. Řada exponátů a dokumentů byla pro výstavu též získána z dalších archivních a muzejních institucí z ČR. Ve spolupráci s Centrem pro výzkum veřejného mínění představuje nejnovější sociologickým výzkum Občané o osobnostech, obdobích a událostech česko-slovenské historie od vzniku ČSR po současnost.

Výstava je přístupná zdarma. Expozice bude pro návštěvníky otevřena také v rámci Muzejní noci.

 

facebook