3 září

Poland first to fight – 80 let od vypuknutí 2. světové války

MístoPraha, náměstí Míru
Datum a čas03.09.2019 15:30 - 22:30

Přesně před osmdesáti lety začal útokem Německa na Polsko nejhrůznější konflikt v dějinách lidstva. Ačkoliv předválečné Polsko a Československo spolu mělo špatné vztahy, boj proti německému nacismu spojil osudy polských a československých vojáků od prvních dnů války. 3. září vznikla dekretem prezidenta Ignacyho Moścického Legie Čechů a Slováků – jednotky českých a slovenských vlastenců, kteří chtěli bojovat v řadách polské armády proti okupantům. Poláci a Češi pak společně bojovali i na mnoha dalších válečných frontách. Tato výročí připomeneme pestrým programem na náměstí Míru a v blízkém Kině Pilotů. Dozvíte se nejen o společných hrdinech 2. světové války, ale pokusíme se vás také díky prvnímu středoevropskému hranému filmů v technologií VR přenést do Varšavy v srpnu 1944. Můžete zkusit štěstí ve stolní hře Bitva o Británii a také zhlédnout české premiéry dvou filmů s válečnou tématikou.

Program

15:30 / náměstí Míru, Praha 2
– vernisáž výstavy Spojenci: Poláci a Češi na bojištích druhé světové války
– hudební soubor Armády České republiky
– Pohlednice z povstání (Kartka z Powstania) – první polský hraný film v technologii virtuální reality
– historické ukázky dobových předmětů a uniforem spojených s bojem Poláků a Čechů v britské RAF – Klub vojenské historie 276th Sqdn. (reenacted) RAF (www.276.cz)

18:45 / Kino Pilotů, Donská 168/19, Praha 10
Kurýr
rež. Władysław Pasikowski, Polsko, 2019, 114 min.
Napínavě natočený špionský příběh, inspirovaný osudy skutečného Kurýra z Varšavy, Jana Nowaka Jezioranského. Toho v roce 1944 pověřila polská exilová vláda, aby předal tajné informace velení Zemské armády ve Varšavě. To vše jen okamžik před vypuknutím Varšavského povstání…

21:00 / Kino Pilotů, Donská 168/19, Praha 10
Hurricane
rež. David Blaire, Velká Británie, 2018, 108 min.
Válečný film je věnován polské 303. stíhací peruti RAF, která bývá považována za vůbec nejúspěšnější stíhací peruť Královského letectva v bitvě o Británii, pokud jde o počet sestřelů. Film líčí historii perutě prostřednictvím osudů jejích hrdinů – každý den přináší pilotům nekonečný boj s nepřítelem, ale i na zemi je čekají osobní dramata. Ve filmu si zahrál jednu z výrazných rolí i Kryštof Hádek, který ztvárnil roli legendárního českého pilota Josefa Františka.
Film Hurricane uvádíme ve spolupráci s distribuční společností VAPET Production.

Záštity přislíbili: ministr obrany České republiky Lubomír Metnar, starostka Prahy 2 Jana Černochová.
Spolupráce na výstavě: Vojenský historický ústav

Bližší informace k programu budou doplňována. 

 

facebook