18 červen

Pietní vzpomínka na hrdinství československých parašutistů v Resslově ulici

MístoPraha, Resslova 9a - Národní památník hrdinů heydrichiády
Datum a čas18.06.2021 10:00 - 11:30

V pátek 18. června 2021 se od 10 hodin v Praze 2 – Resslově ulici uskuteční pietní vzpomínka, která připomíná hrdinství československých parašutistů a příslušníků domácího odboje. Dne 18. června 1942 v chrámu sv. Cyrila a Metoděje padlo v boji proti německým okupantům sedm čs. vojáků včetně těch, kteří provedli na konci května 1942 atentát na Reinharda Heydricha.

V Den hrdinů druhého odboje – 18. června si připomínáme odkaz příslušníků zahraničního a domácího odboje. V tento den před sedmdesáti devíti lety v chrámu sv. Cyrila a Metoděje sedm československých vojáků čelilo mnohonásobné nepřátelské přesile. Mezi parašutisty, kteří zde 18. června 1942 bojovali do posledního dechu, byli také Jan Kubiš a Josef Gabčík z výsadku Anthropoid. Ti provedli dne 27. května 1942 atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Domácí odbojáři zajišťovali parašutistům zázemí, pravoslavní duchovní jim poskytli v chrámu v Resslově ulici poslední úkryt.

Upozorňujeme, že pietní vzpomínka se vzhledem k epidemiologickým opatřením uskuteční bez panychidy v chrámu. Také krypta je uzavřena.

 

http://www.vhu.cz/resslova-ulice/