14 srpen

Partyzánský pochod 2021

MístoŠerkovice u Tišnova
Datum a čas14.08.2021 06:00 - 18:00

Pochod po stopách partyzánů a odbojářů v okolí Tišnova – Šerkovice pořádá Československá obec legionářská, jednota plk. J. Švece – Horácko. Pochod byl připraven k uctění památky výsadkářů, partyzánů a dalších odbojových pracovníků, a v neposlední řadě ovšem i k památce obyčejných lidí, kteří pomáhali a nasazovali životy svoje i svých blízkých. Účastníci pochodu půjdou po stopách válečných událostí a navštíví další připomínky protinacistické a odbojové činnosti.

 

partyzanskypochod.cz

 

POCHOD

Trasa pochodu vychází z pohybu odbojových skupin v okolí působení partyzánského svazku kopíruje převážně turistické značky a několik kilometrů probíhá po zpevněné účelové komunikaci. Po cestě jsou připomínky partyzánské činnosti, památná místa a současně také unikátní příroda. 

Pochodu se mohou zúčastnit všichni, kteří se zajímají o vojenskou a válečnou historii. Primárně počítáme s účastní uniformovaných složek – AČR, PČR, HZS, KVH, military kluby a další. Je možný příjezd celých rodin, v okolí je spousta rekreačních možností.

START A CÍL POCHODU

Start a cíl pochodu je v obci Šerkovice u Tišnova od památného stromu Platan u Besénku (GPS: 49.3836944N, 16.4284764E). Zde bude vydáváno občerstvení a dále možnost ubytování. 

ČASOVÝ ROZVRH

06:00-8:00 Registrace k pochodu, výdej snídaně, start pochodu po skupinkách.

12:00-18:00 Příchod účastníků pochodu, předání ocenění, občerstvení a odjezd domů.

TRASY

Hlavní trasa – Z prostoru startu a cíle k Partyzánskému pomníku Na skaličce, dále na rozhlednu Klucanina a do kláštera Porta Coeli, odsud zpět do Šerkovic. Dělka trasy je přibližně 26,5 km. 

Veteránská trasa – Z prostoru startu a cíle k Šerkovické hájence a zde po jejím prohlédnutí zpět. Dělka trasy maximálně cca 5 km.

ODZNAK

Motiv pamětního odznaku pochodu je zcela jiný než v předchozích letech, bude vycházet ze symbolů protinacistického odboje. Samotný odznak bude ražený v 3D technologii a stuha bude tkaná. Výrobu zajišťuje renomovaná firma s dlouholetou tradicí. Každý odznak bude mít svoje unikátní číslo, stejně tak jako dekret k odznaku. Odznak bude pro všechny účastníky pochodu s jednou stužkou bez miniatury na jehle.

Ke každému pamětnímu odznaku bude možnost přikoupení sady 2 stužek (1x na jehle a 1x v úpravě k nasunutí na kolejnici nosiče stužek). Cena sady 2 stužek bude 100 Kč, pro každého účastníka počítáme předem s 1 sadou, takže pokud Vám bude stačit tato jedna, není nic třeba objednávat předem.

PAMĚTNÍ ODZNAK

Společnost SM PARApresent připravila ve spolupráci s Československou obcí legionářskou – jednota plk. J. Švece – Horácko ražený odznak. Odznak je ražený ve 3D reliéfu a pro účastníky pochodu bude dostupný v místě startu a cíle pochodu.

Cena odznaku pro účastníky pochodu bude 170,- Kč. Po skončení Partyzánského pochodu (od 15.8.2021) budou zbylé vyrobené odznaky prodávané na stránkách společnosti SM Parapresent – www.smparapresent.cz. Akce 170,- Kč platí pouze pro účastníky pochodu a ty, kteří přijedou podpořit akci svojí osobní účastí, byť i nebudou pochodovat.

OBČERSTVENÍ

Před startem obdrží každý účastník snídani, v průběhu trati bude na stanovištích balená neperlivá voda, ovoce, cukrovinky a energodrink. Po zdolání celé tratě bude v cíli opět další občerstvení.

REGISTRACE K POCHODU

Pro registraci použijte formulář, datum ukončení registrací je 31. 7. 2021, prosíme Vás ale o provedení registrace do 15. 7. 2021

Registrační poplatek číní 650 Kč/ 25 euro (po registraci Vám přijdou na email platební údaje). Účastníkům ze zahraničí bude zasláno IBAN a SWIFT/BIC číslo pro mezinárodná platbu.

PRAVIDLA PRO ÚČAST

Děti do 18 let v doprovodu starší osoby. Pro splnění nároku na odznak musí účastníci do 45 let absolvovat celou trať. Nad 45 stačí absolvovat část tratě a zúčastnit se pietního aktu. Podrobnější pokyny v sekci Pravidla pochodu. Pochodu se jako doprovod mohou účastnit i neregistrované osoby, ovšem bez nároku na ocenění a občerstvení.

UBYTOVÁNÍ

Penziony a hotely v okolí. V prostoru startu je možnost postavení stanu z pátku na sobotu.

PARKOVÁNÍ

V okolí startu je připraveno místo pro parkování.

ÚSTROJ

Oděv vz.95, turistický civilní oděv, dle vlastního uvážení…