4 listopad

Očima veteránů – dvakrát ze zahraniční mise AČR

MístoBrno, Purkyňova 2950 - Technické muzeum v Brně (přednáškový sál)
Datum a čas04.11.2021 17:00 - 18:30

Očima veteránů – dvakrát ze zahraniční mise Armády České republiky

Jugoslávie – Afghánistán

Byli jsme tam!

 

Ke Dni válečných veteránů (11. listopad) pořádá Technické muzeum v Brně vůbec poprvé dvě přednášky. Ohlédnutí přímých účastníků na počátky zahraničních vojenských misí naší armády po roce 1990 se uskuteční v obou případech v přednáškovém sále Technického muzea v Brně od 17.00 hodin. Vstup volný. Přednášky se konají ve spolupráci s Komunitním centrem pro válečné veterány Brno.

 

4. 11. 2021 – Operace Enduring Freedom v Afghánistánu

Plukovník v. v. Ing. Roman Kopřiva, Ph.D. byl velitelem kontingentu speciálních sil v operaci EF v Afghánistánu, která byla zaměřena na neutralizaci povstalců a jejich velitelů. V přednášce se zaměří na historii Afghánistánu v návaznosti na příčiny povstání a s tím související protipovstalecké operace. Své vystoupení doplní krátkými videoukázkami a v závěru nabídne nesestříhané video z reálných situací protipovstaleckých operací z mise, které měl tu čest velet.

 

15. 11. 2021 – S prvním velitelem Československého praporu mírových sil OSN v misi UNPROFOR

Brigádní generál v. v. Karel Blahna byl roku 1992 jako první velitel československého praporu mírových sil OSN v misi UNPROFOR odvelen na území dnešního Chorvatska do oblasti Plitvických jezer. Zde působil v náročných podmínkách Sektoru JIH s prapory Francie a Keni a řešil nejeden složitý problém na horké půdě krvavého chorvatsko-srbského konfliktu zanikající jugoslávské federace.