9 prosinec

Vzpomínka na Jana Čondla

MístoDolní Lutyně - hřbitov (při kostele sv. Jana Křtitele)
Datum a čas09.12.2020 12:30

2020

 

Jednota Československé obce legionářské Ostrava 1 srdečně zve k slavnostnímu odhalení obnoveného hrobu italského legionáře a strážmistra finanční stráže Jana Čondla (1887-1921), které se uskuteční u příležitosti 99. výročí jeho tragické smrti ve středu 9. prosince 2020 od 12:30 hod. na hřbitově při kostele Sv. Jana Křtitele v Dolní Lutyni (ul. K Výšině). 

Jan Čondl se narodil 4. 7. 1887 do rodiny obchodníka v jihočeském Cepu. Mládí však prožil v blízkých Mladošovicích, kde se posléze začal živit jako pekař a založil vlastní rodinu. Roku 1915 musel jako tisíce dalších krajanů narukovat k 23. pěšímu pluku, s nímž prošel krutými pozičními boji na italské frontě. V srpnu 1916 utrpěl během šesté bitvy na Soči zranění a padl do zajetí. Následně byl odeslán na do zajateckého tábora Santa Maria Capua Vetere pod dřímajícím Vesuvem. Právě zde vznikl na počátku roku 1917 pod vedením Jana Čapka Československý dobrovolnický sbor, který se posléze stal základem československé legie v Itálii. Do jejích řad vstoupil také Jan Čondl, který byl v dubnu 1918 zařazen k 31. střeleckému pluku. Do bojů s rakousko-uherským vojskem se sice již zapojit nestačil, pod palbou se ale znovu ocitl při potyčkách s Maďary na Podkarpatské Rusi, kam byl pluk vyslán na počátku roku 1919. Coby vyučený pekař pak byl přeložen k polní pekárně, kde sloužil až do demobilizace v říjnu téhož roku. K pečení chleba se ale už nevrátil, namísto toho nastoupil k finanční stráži. Po nezbytném zaškolení nastoupil v srpnu roku 1920 službu u pohraničního oddělení v Dětmarovicích. Služba na československo-polsko-německém pomezí, zmítaném národnostním antagonismem a sociálním napětím, nebyla pro finance vůbec snadná a bezpečná, což dokládá i osud Jan Čondla. Dne 9. prosince 1921 zadržel Čondl na hranici podezřelého muže, kterého chtěl eskortovat na oddělení. Pašerák však v nestřežený moment vytasil skrytý revolver a Čondla na místě výstřelem usmrtil. Následné pátrání bylo neúspěšné. Trojnásobný otec Jan Čondl byl pohřben 12. prosince 1921 v Německé (dnes Dolní) Lutyni.

Náhrobní kámen na Čondlově hrobě v průběhu let zchátral natolik, že byl před časem obcí preventivně odstraněn. Naší jednotě se roku 2020 podařilo kontaktovat rodinu v Čechách a iniciovat finanční sbírku na obnovu hrobového zařízení, na kterou přispěli příslušníci Celního úřadu pro Moravskoslezský kraj, členové Moravskoslezského klubu celníků při CŘO, rodina Jana Čondla a také obec Dolní Lutyně, jimž tak patří náš velký dík.

Kvůli protiepidemickým opatřením proběhne odhalení v komorním duchu bez doprovodného programu, který bude dodatečně realizován na jaře 2021, přičemž vzpomeneme nejen na Jana Čondla, ale také na československé legie v Itálii, meziválečnou finanční stráž a rovněž představíme činnost současné Celní správy ČR.

 

facebook