19 květen

Knihovna paměti: operace ANTHROPOID

MístoPraha 1, Mariánské náměstí 98/1 - Městská knihovna v Praze - Ústřední knihovna
Datum a čas19.05.2022 17:15 - 19:00

Letos si česká společnost připomene výročí osmdesát let od operace Anthropoid. Přijďte prozkoumat, co se v knihovně české paměti za tu dobu uložilo. Jaké filmy a romány s tímto tématem pracují? Jak je ovlivnila doba jejich vzniku? Co o operaci Anthropoid říká současná věda a jak o něm učit ve škole? Zveme na setkání s odborníky a odbornicemi, kteří se tomuto tématu věnují.

Najdete mezi regály plnými knih cestu ke klíčovým centrům české paměti? Vstupte do knihovny a nahlédněte do dílny badatelů a badatelek, kteří se do hloubky věnují vztahu české společnosti k dějinám. Zúčastněte se neobvyklého formátu diskuse, ve kterém se budete moci blíže setkat s vystupujícími hosty.

Program začne možností individuálního setkání s odborníky v prostorách knihovny a v 18:00 bude následovat moderovaná diskuse.

Celá akce probíhá od 17:15 do 19:00 hodin.

 

Hosté:

Jaroslav Pinkas (ÚSTR) – historik filmu: Jak se liší filmová zpracování operace Anthropoid?
Marcin Filipowicz (ÚHK) – literární historik: Jaký je obraz Anthropoidu v literatuře?
Viktor Janák (Památník Zámeček) – ředitel Památníku Zámeček: Jak vznikala expozice na místě bývalého nacistického popraviště?
Markéta Těthalová (ZŠ Poznávání) – učitelka: Jak učit o operaci Anthropoid ve škole?
Václav Drašnar (Ústřední knihovna – oddělení Pragensií): Kde a jak najít informace o heydrichiádě v dostupných databázích a katalozích knihoven? Rovněž nabídne k tomuto tématu tituly z fondu studovny Pragensií.

 

https://www.facebook.com/events/536501827865306