28 květen

Den Jana Kubiše v Panenských Břežanech

MístoPanenské Břežany, Hlavní 11 - Památník národního útlaku a odboje
Datum a čas28.05.2022 09:00 - 23:00

2022

www.csol.cz/images/Kalendar/2022/2022-05-28_-_Den_Jana_Kubiše_2.jpg

 

2022

www.csol.cz/images/Kalendar/2022/2022-05-28_-_Den_Jana_Kubiše.jpg

 

https://www.facebook.com/events/700067154671044/

 

Den Jana Kubiše 28. května v Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech

Srdečně Vás zveme na vzpomínkovou akci, kterou si připomeneme 80 let od úspěšného útoku na Reinharda Heydricha. Den Jana Kubiše se bude konat v sobotu 28. května od 9 hodin v Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech. 

Při této příležitosti bude unikátně vystaven dopis Jana Kubiše, který odeslal slečně Marii Žilanové jen dva týdny před uskutečněním atentátu na R. Heydricha. Zprostředkujeme Vám jedinečnou možnost cestovat časem o celých 80 let zpět a o pouhých 10 kilometru jižněji – do ulice V Holešovičkách dne 27. května 1942, kde se stanete svědky dějinné události, a to prostřednictvím brýlí s virtuální realitou. K vidění bude vojenská historická technika, projdete se vybaveným stanovým táborem klubů vojenské historie. Během dne Vám členové těchto klubů předvedou ukázky historických zbraní, uniforem, spojovací techniky apod. Na Vaše děti zde čekají zajímavé aktivity, které pro ně připravila Československá obec legionářská. 

Odpoledne si budete moci exkluzivně vyslechnout přednášku historika Eduarda Stehlíka o Janu Kubišovi. Proběhne autogramiáda tohoto autora knih s historickou tematikou a také badatele Vlastislava Janíka, autora knihy Mauthausen – konečná stanice. V podvečer se můžete těšit na koncert kapely Taxmeni a jejího člena Jaroslava Čvančaru. Nabitý program zakončí promítání filmu režiséra Jiřího Sequense Atentát z roku 1964. 

V průběhu celého dne můžete navštívit expozici věnovanou životu v Protektorátu Čechy a Morava a domácímu i zahraničnímu odboji. Účastnit se můžete také komentovaných prohlídek kaple sv. Anny od architekta Santiniho, která se nachází v zámeckém parku. 

U příležitosti této akce budou veřejnosti výjimečně zpřístupněny části dolního zámku v Panenských Břežanech – bývalého sídla Heydrichových.