263 dní na kolejích

18. 12. 2017

Přesně o dva dny byla letošní sezóna kratší než ta loňská. A tak se dne 3. prosince 2017 Legiovlak opět uložil k zimnímu spánku. Než si však naše souprava a legionářští průvodci mohli oddechnout, navštívila naše pojízdná expozice celkem 38 měst v České a Slovenské republice. 

O soupravu Legiovlaku byl i v roce 2017 enormní zájem, přičemž jej navštívilo na 149 000 zájemců o legionářskou historii, z nichž bylo 18 000 dětí z několika set základních a středních škol.  A právě díky našim návštěvníkům se podařilo naskenovat na 843 fotografických pozůstalostí a doplnit tak internetovou databázi legionářů www.krevlegionare.cz. Stejně tak musíme poděkovat i těm návštěvníkům, kteří nám darovali pro potřebu našich expozic trojrozměrné památky na své předky.

Na tomto místě se taktéž sluší poděkovat našim partnerům, kteří nám pomáhali s provozem soupravy v uplynulém roce, ale též kolegům ze Slovenska, kteří zajistili možnost prezentace Legiovlaku v místech, kde českoslovenští legionáři skutečně bojovali.

text: br. Jiří Charfreitag