30. ročník Dne pozemního vojska BAHNA 2019

17. 6. 2019

Příznivci vojenské historie a fanoušci Armády České republiky, přijměte pozvání na již 30. ročník Dne pozemního vojska Bahna 2019. Tato tradiční akce se letos uskuteční v sobotu 22. června od 9.00 do 17.00 hodin v prostoru Zadní Bahna u Strašic na Rokycansku v bývalém Vojenském újezdu Brdy. Armáda České republiky zde představí široké spektrum činností vojenských profesionálů. 

Během slavnostního zahájení bude před tribunou k vidění historická a současná technika, například Tatra T72 OA vz. 30, tančík vz. 33, lehký tank vz. 38, bojové vozidlo M8, tank T-34 s kanónem ráže 76 mm, univerzální střední tank T34/85, těžký tank IS-2, střední tank T-55, tak T-555AM2, bojový tank T-72, bojový tank T-72M4 CZ a nebude chybět ani víceúčelový kolový obrněný transportér PANDUR II

Bahna jsou součástí výcviku vojsk

„Pozemní síly pokračují v přípravě 4. a 7. brigádního úkolového uskupení, ve výcviku jednotek vyčleněných do aliančních hotovostních sil NRF a VJTF, Battlegroups Evropské unie a zahraničních operací pod velením NATO a EU a jednotek eFP v Pobaltí. Na Bahnech chceme návštěvníkům ukázat připravenost vojenských profesionálů k plnění těchto úkolů,“ řekl velitel Pozemních sil AČR generálmajor Josef Kopecký.

Armáda České republiky se představí v hlavní dynamické ukázce. Vojáci za podpory letectva a dělostřelectva povedou boj na zdrženou s následným protiútokem. Do ukázky, kterou provedou zejména příslušníci 7. mechanizované brigády ve spolupráci s jednotkami bojové podpory, se zapojí 26 bojových vozidel, 2 letouny a 2 vrtulníky (1x Mi-171š, 2x L-159 ALCA, 1x Mi-24/35).

Do cvičení Bahna se zapojí na tisíc vojenských profesionálů a studentů vojenských škol s více než tři sta padesáti kusy pozemní i letecké techniky.

Připraveny budou tradiční ukázky jízdních vlastností pásových a kolových vozidel AČR a Nadace Pozemního vojska AČR: – 1x T-72M4CZ, 1x T-72M1, 2x BVP-2, 2x T-34, 1x T-55AM2, 1x BVP-1, 1x OT-62,3x LR Kajman,1x LOV IVECO, 1x KBVP PANDUR II, 1x LOV Dingo

Přijedou zahraniční armády

V letošním roce zpestří program ozbrojené síly Rakouska, které předvedou bojové vozidlo pěchoty ULAN. Slovenská armáda představí modernizované bojové vozidlo pěchoty BVP-M a průzkumné bojové vozidlo BPsV. Spojené státy americké přivezou obrněná bojová vozidla Stryker.

„Historie Bahen se začala psát v roce 1990, kdy se ve Vojenském výcvikovém prostoru Brdy setkali majitelé vojenských historických vozidel. O dva roky později se do akce, která tehdy nesla název Bahna, zapojili vojáci 1. tankového pluku ze Strašic. Od té doby patří Bahna k armádě a spolupracujícím vojenským historickým klubům,“ přiblížil František Koch, člen správní rady Nadace Pozemního vojska AČR a ředitel Muzea na demarkační linii. Letošní 30. ročník zahrnuje kromě tradičního defilé historické techniky také dvě historické ukázky.

Historické ukázky

Pro návštěvníky je připravena prohlídka soudobé i historické vojenské techniky a dvě velké historické bojové ukázky, které budou reflektovat letošní výročí. Tou prví bude ukázka „Polsko 1939“, která připomene 80. výročí vypuknutí 2. světové války. Tou druhou bude ukázka „Dukla 1944“, která připomene vstup 1. československého armádního sboru v SSSR na půdu vlasti a zahájení osvobozování Československa. 

Den pozemního vojska Bahna 2019 organizuje Nadace pozemního vojska ve spolupráci s Armádou České republiky reprezentovanou Velitelstvím pozemních sil v čele s generálmajorem Josefem Kopeckým. Do akce se dále zapojí Vzdušné síly AČR, sekce podpory MO, Vojenská policie, Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Vězeňská služba ČR, Muzeum na demarkační linii v Rokycanech, Československá obec legionářská a kluby vojenské historie. Vstup je zdarma!

 

2019 06 22 Bahna 2019