11 květen

Legiovlak v Mladé Boleslavi

Více než sto rodáků z Mladé Boleslavi a ke dvěma tisícům z celého Mladoboleslavska prožili jednu z nejvýznamnějších vojenských anabází v dějinách lidstva. Přesun československých legionářů po Transsibiřské magistrále napříč Sibiří byl ukázkou nezměrného umu a smyslu pro improvizaci v podmínkách často krajně nepříznivých. Mladoboleslavské bojovníky za samostatný stát v těchto dnech připomíná unikátní pojízdná expozice Legiovlak.

LEGIOVLAKMB partneri

Partneři prezentace Legiovlaku v Mladé Boleslavi

Hlavní nádraží v Mladé Boleslavi je vůbec prvním místem, kam dorazil Legiovlak po svém slavnostním výjezdu z Prahy. Zpřístupění Legiovlaku se uskutečnilo ve středu 20. května v 10 hodin za přítomnosti četných vzácných hostů. Široké veřejnosti je Legiovlak přístupný zdarma každý den až do úterý 26. května. Ve všední dny od 8 do 18 a o víkendu od 9 do 19 hodin.

Vlastní body - Mapy MB Klikněte na mapu a zjistíte, kde Legiovlak stojí

Legiovlak se skládá z 10 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce čs. legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Legiovlak se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, štábního, obrněného, prodejního, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech bude na návštěvníky čekat věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií. 

Při loňském představení prvních sedmi vozů na nákladovém nádraží Žižkov v Praze vyhledalo Legiovlak více než 18 000 návštěvníků za necelé tři týdny. Ukázalo se, že nejatraktivnějšími částmi vlaku jsou vůz obrněný, kde je možné si vyzkoušet legionářskou výzbroj, a těpluška, která sloužila legionářům jako domov na dlouhých přesunech po železnici. Cílem Legiovlaku je zaujmout především nejmladší generaci, a proto byly na Mladoboleslavsku osloveny základní a střední školy, které mohou exkurze svých tříd nahlašovat na adrese skoly@legiovlak.cz.

Po Mladé Boleslavi bude Legiovlak pokračovat dále na sever do Liberce, zastaví se v Hradci Králové, Českých Budějovicích, ale také v Brně či Zlíně. Pouť Legiovlaku skončí v roce 2020 a do té doby projede celou republiku a zavítá i na Slovensko. 

LEGIOVLAK SE PŘIPOJÍ K MUZEJNÍ NOCI. V PÁTEK 22. KVĚTNA BUDE VEŘEJNOSTI PŘÍSTUPNÝ DO 23 HODIN.

VÍKENDOVÝ DOPROVODNÝ PROGRAM:

Sobota 23. května 2015

10:00 – přednáška Tomáše Pilvouska „Zdravotní a technická služba Čs. vojska na Rusi“

13:00 – přednáška Jana Steidlera „Úderný prapor“

14:00 – přednáška Pavla Koštejna „Polní pošta Čs. vojska na Rusi“

16:00 – přednáška Jana Juřeny „Padlí legionáři z Mladoboleslavska“

17:00 – Křest nové publikace Jednoty Čs. obce legionářské v Mladé Boleslavi „Pomník padlým legionářům v Mladé Boleslavi“

19:00 – Divadelní představení Divadýlka na dlani „A tak tě, prosím, kníže“ od Karla Steigerwalda

 

Neděle 24. května 2015

10:00 – přednáška Tomáše Pilvouska „Zdravotní a technická služba Čs. vojska na Rusi“

13:00 – přednáška Jana Steidlera „Úderný prapor“

14:00 – přednáška Pavla Koštejna „Polní pošta Čs. vojska na Rusi“

16:00 – přednáška Jana Juřeny „Padlí legionáři z Mladoboleslavska“

V prostorech nádražní budovy je k vidění putovní výstava Československé legie v Rusku 1914–1920.

 

Soutěz na víkend Můj praděda hrdina

 

LEGIOVLAKMB