Čeští legionáři na polích flanderských

4. 6. 2010

Československá obec legionářská připravila za pomoci odboru mimoresortní spolupráce Ministerstva obrany pietní a vzpomínkovou cestu pro čtyřicet účastníků do Belgie a Francie v rámci projektu Legie 100. Program cesty byl velmi pestrý a jeho spojnicí bylo poznání míst, kde naši legionáři i vojáci, kteří bojovali za 2. světové války položili své životy.

První zastavení delegace, kterou vedl tajemník ČsOL podplukovník Emil Cigánik a plukovník Milan Bachan z Ministerstva obrany, patřilo v sobotu 29. května 2010 francouzskému přístavnímu městu Dunkerque. Právě zde se za 2. světové války proslavili českoslovenští vojáci svou statečností a i díky skutečnosti, že zde fašistický víceadmirál Fridrich Frisius podepsal 9. května 1945 generálu Aloisovi Liškovi kapitulační protokol, jsou tady naši vojáci vnímáni jako osvoboditelé.

Následující den už delegace Československé obce legionářské zahájila sérii vzpomínkových a pietních zastavení po hřbitovech na belgické straně. Připomněli si hrdinství československých vojáků nejen na Adinkerque, kde je pochováno čtyřicet Čechoslováků, ale věnec na znamení úcty položili také na hřbitovech v De Panne a v Cassselu a u pamětní desky generála Aloise Lišky před velitelstvím ve Wormhoutu položili smuteční kytici.
Další den patřil návštěvě největšího československého hřbitova v La Targette, kde spolu s libereckou částí delegace uctili památku více než dvou set většinou velmi mladých československých vojáků, kteří v době 1. světové války položili své životy daleko od domova. Navečer se potom pražská část delegace zúčastnila velmi dojemné vzpomínky v belgickém městě Ypru, kde položila smuteční věnec v Meninské bráně. Do povědomí účastníků této zdejší každodenní vzpomínky na padlé ve světové válce se jistě delegáti zapsali zpěvem československé hymny.

Poslední oficiální den pobytu v Belgii byl ve znamení setkání s hostiteli – belgickými logistiky, kteří pokračovatelům legionářských tradic – členům ČsOL – připravili ve svých kasárnách v Ypru dobré zázemí. U památníku seržanta kavalérie (1Wm) A. Lemahieu v kasárnách belgické armády 1Wm Lemahieu byly položeny smuteční věnce, vedoucí představitelé si vyměnili plakety a odpoledne se účastníci poklonili památce hrdiny – seržanta Karla Pavlíka z 313. perutě RAF, který zahynul při leteckém souboji během operace Cirkus 157 nedaleko od Ypres 5. května 1942 spolu s dalšími třemi letci. Tohoto souboje se zúčastnil také legendární pilot generál František Fajtl, kterému se tehdy podařilo ze souboje s německými stíhačkami uniknout.

Flanderská pole zapůsobila na všechny členy delegace velmi dojemně. Ostatně tisíce a tisíce náhrobků, které jsou po této časti Francie a Belgie rozesety, jsou mementem, které varuje před opakováním válek.
„Tato poznávací cesta potvrdila, že odkaz našich bratrů, kteří umírali ve světových válkách je třeba chránit a předávat dál mladším generacím. Jsem proto rád, že se spolu s námi staršími, zúčastnili pietních zastavení také studenti vojenské školy z Moravské Třebové a mladí přátelé z plzeňského klubu vojenské historie,“ podtrhl význam cesty do Flander tajemník ČsOL Emil Cigánik.

Za skvělou organizaci na belgické a francouzské straně je třeba poděkovat sestře Mileně Kolaříkové, která se svým manželem Chrisem žije právě v Yperu. Byli to oni, kdo připravili velmi pestrý program.

Poděkování ale také patří přidělenci obrany plukovníkovi Ondreji Hvoreckému, který na belgické straně pomohl s hladkým průběhem smutečních ceremoniálů a v neposlední řadě i řidičům autobusu Úřadu provozu a služeb MO, kteří bezpečně a bez jakýchkoli zádrhelů najeli s delegací téměř tři tisíce kilometrů
Mirek Šindelář