Exkurze do válečných let

30. 10. 2017

V úterý 24. října 2017 se 50 studentů všech tří maturitních tříd Všeobecného a sportovního gymnázia v Bruntále se svými učiteli dějepisu vydalo na dějepisnou exkurzi. Tématem byla druhá světová válka. 

Nejprve navštívili Areál československého opevnění v Hlučíně-Darkovičkách. Zde si od průvodce vyslechli historii budování našeho opevnění v 30. letech 20. století v celé republice a zvlášť podrobněji v slezském pohraničí. Poté následovala prohlídka nejlépe zrekonstruovaného pěchotního bunkru MO-S 19 Alej. Napřed se studenti seznámili s nadzemní – bojovou části pevnosti, kde jsou umístěny zbraně a kde by probíhaly bojové akce. Mohli zde zhlédnout originální kanon i spřažený kulomet. Z bojového poschodí sestoupili do týlového podzemí, kde jim průvodce ukázal mimo jiné, jak by za boje fungovalo filtroventilační zařízení, nebo jak by se čerpala voda.

Venku před jednotlivými bunkry se dozvěděli základní informace o zde vystavených tancích T-34.

Po Darkovičkách zavítali studenti do Národního památníku druhé světové války v Hrabyni. Tady si nejdříve prohlédli výstavu o bojové cestě československé jednotky z Buzuluku až do Prahy, zhlédli historickou bojovou techniku a poté už je čekala stálá expozice nazvaná Doba zmaru a naděje, která mapuje druhou světovou válku na osudech obyvatel našich zemí, československých vojáků zahraničního odboje, ale i utrpení v koncentračních táborech.

Na studenty nejvíce zapůsobily expozice schodů z koncentračního tábora v Mauthausenu a lidický památník, kde současné děti čtou dopisy uvězněných lidických dětí, které psaly domů, aniž by tušily, že další den bude jejich posledním…

Součástí prohlídky byl i symbolický hřbitov se 13 000 destičkami se jmény vojáků Rudé armády a příslušníků 1. československého armádního sboru, kteří padli v rámci ostravsko-opavské operace, a také se jmény civilních obyvatel ze severní Moravy a Slezska, kteří zahynuli v domácím odboji, nebo byli umučeni v koncentračních táborech.

Mezitím se počasí umoudřilo a umožnilo žákům vystoupat na vyhlídku, kde si díky výkladu průvodkyně mohli udělat obrázek o tom, jak se zde bojovalo na jaře roku pětačtyřicátého. Dějepisnou exkurzi finančně podpořila Československá obec legionářská. 

br. Antonín Zgažar