100 let vlajky – 100 let hrdosti

29. 3. 2020

30. března 1920 byl přijat zákon č. 252/1920 Sb., kterým byla vydána ustanovení o státní vlajce, státních znacích a státní pečeti. Přesně před sto lety byla uzákoněna podoba našeho nejdéle používaného státního symbolu – státní vlajky. Ta nás od té doby provází, radostně a s pýchou k ní vzhlížíme v časech dobrých a s nadějí se k ní obrací náš zrak v dobách nejtěžších. Nevzdali jsme se jí ani v těžkých letech druhé světové války, kdy pod jejími barvami bojovali naši vojáci v zahraničí. 

Vyvěšením státních vlajek si připomínáme významná výročí, oslavujeme vítězství našich sportovců, ale také vzdáváme čest lidem, kteří neváhali položit svůj život ve službě vlasti, ve službě lidem. Vlajka vyjadřuje naši hrdost a je více než symbolické, že právě teď naše společnost svými činy v boji s probíhající pandemií dokazuje, že máme na co být hrdí.

Pojďme svou hrdost ukázat všem. Vyvěsme v pondělí 30. 3. 2020, u příležitosti jejích 100. narozenin, českou vlajku do oken. Ukažme tak, že jsme hrdí na ty, kteří nás léčí, chrání, starají se o nás, zachraňují naše životy. Na všechny, díky kterým se ukazuje, že zvládneme i těžké časy. Na muže a ženy, které neopouští dobrá nálada.

Česká vlajka nás tak symbolicky spojí, je totiž již celé století společně s námi.

 

Budeme rádi, když své vlajky vyfotíte a budete je s námi sdílet v události vytvořené na Facebooku ČsOL. 

 

facebook

 

vlajka prsty

 

Více o historii československé a české vlajky ve článku ZDE