Osobnost Pouštní bouře – Ján Való

28. 9. 2016

V lednu jsme si připomněli 25. výročí operaci Pouštní bouře, tedy ozbrojeného konfliktu mezi Irákem a koalicí osmadvaceti států, mezi kterými bylo i tehdejší Československo. To do operace vyslalo protichemickou jednotku, které velel plukovník Ing. Ján Való.

Ján Való se narodil 20. května 1937. Absolvoval vysokou školu obor Radiotechnické zabezpečení letectva. Po jejím úspěšném absolvování začal pracovat v oblasti leteckého výzkumu a později se stal odborným asistentem na Vojenské akademii v Brně. Dalším bodem v jeho pestrém životopisu se stalo působení na katedře Electronics na Military Technical College v Káhiře, kde učil 11 semestrů. Poté působil jako hlavní inženýr a vedoucí specializace Radio and Radar na letecké škole v Libyi a na Generálním štábu ČSLA pracoval v oblasti zahraniční technické pomoci. Koncem 80. let začal se svými spolupracovníky připravovat plán pro vytvoření mírových sil OSN v ČSLA. V roce 1989 dosáhla schválení koncepce a v lednu 1990 zahájilo činnost oddělení mírových sil OSN, kterému sám velel. Poprvé v historii tak čs. armáda dostala možnost zapojit se do mírových operací a prezentovat se v zahraničí. Na jaře 1990 se podílel na založení Výcvikového střediska mírových sil OSN v Českém Krumlově.

Začátkem srpna 1990 začala válka v Perském zálivu, když irácké jednotky obsadily území Kuvajtu. O vyslání československé protichemické jednotky rozhodlo Federální shromáždění 23. září a v první polovině prosince se do Perského zálivu přesunulo na 200 vojenských dobrovolníků, jejichž velitelem se stal právě plk. Ing. Ján Való, který nejen dobře znal podmínky oblasti Středního východu, ale ovládal i několik jazyků, včetně perštiny a arabštiny. Jednotka se zpočátku musela vypořádat s nedůvěrou západních vojáků, kteří se na jednotku se státu z bývalého Východního bloku dívali s nedůvěrou. „Čekalo se, jak si povedeme. Neměli jsme žádné praktické zkušenosti s vysíláním vojáků do zahraničí. Ale dokázali jsme tím, co jsme uměli, že nejsme žádní nováčkové a že svou odbornou profesi umíme. Ostatně Američané i další vojáci koaličních sil věděli, že jsme byli prvosledovou jednotkou, která si vedla dobře. Byli jsme jednotkou, na jejímž úspěchu, na tom, aby si vedla více než dobře, záleželo“ uvedl Való v jednom z mála rozhovorů, které poskytl.[1] Československou jednotku však bedlivě nesledovaly jen koaliční státy, ale i armádní činitelé doma v Československu, kteří občas svými rozhodnutími stěžovali protichemické jednotce práci. Přesto všechny své úkoly splnila jednotka na výbornou a získala si tak respekt koaličních vojsk.

Plukovník Ing. Ján Való obdržel za misi v operaci Pouštní bouře několik vyznamenání a ocenění.

 

text: ses. Marcela Volfová