Vzpomínka na parašutistu Jirku

12. 7. 2016

Zástupci plzeňské a rokycanské jednoty se pravidelně účastní tradiční vzpomínkové akce v obci Břasy na Rokycansku, aby zde uctili památku československého parašutisty Jiřího Potůčka, člena paradesantu SILVER A. Letos se akce uskutečnila dopoledne v neděli 10. července, u pomníku parašutisty před obecním úřadem.

Byť se nejedná o velkou obec, jako každoročně se na akci sešlo několik desítek vzácných hostů, zástupců různých zájmových skupin, spolků a organizací. V úvodu všechny přítomné představil a uvítal starosta obce, pan Miroslav Kroc. Jelikož v rámci své paraskupiny plnil Jiří Potůček úkoly radiotelegrafisty, byla mu do nebe odvysílána zdravice v Morseově jazyce. S historií paradesantu SILVER A a se životem parašutisty Jiřího Potůčka seznámil přítomné pan Václav Toman z plzeňské odbočky Svazu letců ČR. Tento spolek následně věnoval obci Břasy obraz s kresbou britského letounu Halifax, který v noci z 28. na 29. prosince 1941 vysadil nad okupovanou vlastí paraskupiny SILVER A, SILVER B a ANTHROPOID. O podrobnostech agenturní rádiové komunikace Jiřího Potůčka se ve svém příspěvku zmínil Ladislav Vitík, taktéž z plzeňské odbočky Svazu letců ČR. O potřebě připomínat si hrdiny československého odboje a o potřebě hájit svobodu i v dnešní, byť mírové, době hovořil europoslanec Jiří Pospíšil i radní Plzeňského kraje pro oblast sociálních věcí Zdeněk Honz. Za pravidelnost a oddanost této vzpomínkové akci poděkoval stálým účastníkům místostarosta města Rokycan, pan Jan Šašek. 

Nechyběly také pozdravy od delegací z Pardubického kraje, kde život parašutisty Potůčka skončil střelou protektorátního četníka. Přítomné pozdravil předseda Oblastního výboru Českého svazu bojovníků z Náchoda, pan Milan Andres. Představil také čestného člena delegace, pana Antonína Burdycha nejml., jehož rodina ukrývala Jiřího Potůčka na svém stavení v Končinách. Při zátahu německého Gestapa na parašutistův úkryt byl otec pana Burdycha zastřelen, dědeček postřelen a ostatní členové rodiny Burdychů byli následně popraveni na pardubickém Zámečku. 
Člen rokycanské jednoty ČsOL a zároveň zástupce Oblastního výboru ČSBS v Rokycanech, br. Rostislav Vychodil, předal starostovy Krocovi za péči o památku parašutisty Potůčka pamětní medaili Českého svazu bojovníků za svobodu. Starosta medaili s poděkováním přijal jako ocenění pro všechny pracovníky obecního úřadu, kteří se na akci podílejí.

Po proslovech zazněla státní hymna a byly položeny věnce a kytice k pomníku parašutisty Potůčka. Květinu položili také zástupci plzeňské i rokycanské jednoty ČsOL. Členové plzeňské jednoty navíc tradičně zajišťovali čestnou stráž v historických uniformách Československé samostatné brigády ve Velké Británii. Již nyní však vědí, že za rok se do akce zapojí i tematickou výstavou. Příští rok totiž uplyne již 75 let od operačního působení a tragické smrti Jiří Potůčka. Atmosféra setkávání u pomníku parašutisty Jiřího Potůčka dává jasný signál, že i v příštím roce bude návštěvnost vysoká a bude stoupat.

 

text: br. Petr Tolar
foto: Jaroslav Kreisinger, Ladislav Vitík