Členové Jednoty ČsOL Kladno navštívili památná místa ve Štramberku

10. 6. 2010

V dubnu 2010 v souvislosti s jednáním na obecním úřadě v Mořkově (odhalení pamětní desky pplk. Josefu Černému) členové ČsOL Kladno Stanislav Pítr, Eva Armeanová a Ivan Holeček navštívili městečko Štramberk.

Dochovala se tam typická dřevěná stavení (roubenky) charakteristická pro tento kraj.

Štramberská roubenka 

Navštívili jsme také štramberskou Trúbu a jeskyni Šipka, kde byly nalezeny pozůstatky z pravěku. Cílem této akce bylo zdokumentování pamětních míst na hoře Kotouč. Hora Kotouč je místem, kde se zastavil čas. V Národním sadu se nacházejí zajímavá místa, např. Bezručova vyhlídka s dřevěnou zvoničkou. Básník Petr Bezruč, byl častým návštěvníkem Štramberku. Na zvoničce z r. 1946 býval nápis: „Kdo si na mě zazvoní, bude žít až do smrti“.

Dřevěná zvonice – stezka Petra Bezruče

Kromě krásného výhledu do blízkého kraje jsme si prohlédli busty např. Leoše Janáčka, Bedřicha Smetany, Aloise Jiráska, Františka Palackého a Bohumíra Jaroňka (místního malíře).

Prohlédli jsme si sochu sv. Václava, která byla věnována k tisíciletému výročí jeho mučednické smrti. Na odhalení sochy se podíleli i členové Lašské orelské župy Kadláčkovy se sídlem v Moravské Ostravě. Základní kámen byl položen 28. 9. 1929.

Členové ČsOL Kladno před sochou sv. Václava

Se zájmem jsme si prohlédli památníku na našeho 1. prezidenta T. G. Masaryka, dílo akad. sochaře Jana Štursy. Socha byla odhalena 6. srpna 1922.

Socha T. G. Masaryka  

Poslední zastávka patřila pomníku padlých v obou světových válkách.

 

 

Pomník padlým 1. a 2. světové války

Text: Eva Armeanová

Foto: Stanislav Pítr, archiv autorky

Související odkaz: http://www.vets.estranky.cz/clanky/vpm-okres-novy-jicin/stramberk