ČsOL uctila památku čs. vojáků v anglickém Cholmondeley

8. 7. 2010

Včera v pozdních večerních hodinách se vrátila do vlasti delegace ČsOL vedená členem Předsednictva Republikového výboru ČsOL Ing. Milanem Mojžíšem, která uctila památku čs. vojáků v anglickém Cholmondeley a na dalších místech v Anglii, Belgii a padlých a ve Francii.

Vzpomínková slavnost v Cholmondeley

Hlavním cílem této pietní a poznávací cesty ČsOL bylo uctění památky čs. vojáků padlých za 2. světové války, jimž je věnován pomník v parku zámku Cholmondeley na severu Anglie. Rod markýzů z Cholmondeley vlastní toto rozlehlé panství od 12. století a roku 1940 zde markýza z Cholmondeley poskytla útočiště československým vojákům, kteří do Velké Británie uprchli z právě okupované Francie.

Na místě jejich někdejšího stanového tábora stojí od roku 1999 památník, kde se v neděli 4. července konala vzpomínková slavnost. Její význam podtrhla přítomnost význačných osobností z Velké Británie i České republiky, mezi nimiž nechyběl ministr zahraničí ČR Jan Kohout, náčelník Generálního štábu AČR Vlastimil Picek anebo armádní generál v. v. Tomáš Sedláček. Za ČsOL položili k památníku věnec místopředseda ČsOL MUDr. Jindřich Sitta a tajemník ČsOL pplk. v. v. Emil Cigánik.

Uctění památky letců a parašutistů

Během pobytu v Anglii si členové delegace ČsOL připomněli také památku čs. letců RAF v londýnském kostele St. Clemens Danes, který je věnován RAF a také nese její jméno. Věnec zde položili na to místo v kostele, kde se v jeho dlažbě nachází znaky perutí, v nichž sloužili čs. letci.

Na symbolickém hřbitově v Runnymede byla stejným způsobem uctěna památka letců, kteří zahynuli anebo zůstali nezvěstní během 2. sv. války a nemají známý hrob, mezi nimi např. Aloise Vašátka.

Na všechny poté hluboce zapůsobila návštěva čs. hřbitova v Brookwoodu, kde ve stínu mohutných cedrů navždy odpočívá několik desítek čs. vojáků, především letců, padlých v 2. sv. válce. Jsou zde pohřbeni také čs. vojáci a občané, kteří zemřeli za jiných okolností, např. tankista Josef Buršík.

Při krátké zastávce na cestě do Cholmondeley byla položením věnce uctěna památka čs. parašutistů v lázních Leamington Spa. Je jim zde v parku věnován netradiční pomník v podobě fontány ve tvaru padáku se jmény parašutistů, kteří se podíleli na atentátu na R. Heydricha.

Ztraceni na moři

Na zpáteční cestě při překonávání kanálu La Manche na trajektu Pride of Kent vykonali účastníci cesty pietní akt k uctění těch čs. vojáků, kteří zahynuli na moři a našli v něm svůj hrob, když v souladu s dávnou tradicí za vzdání vojenských poct vhodili věnec do brázdy za lodí.

Ve Francii a v Belgii

Na francouzské půdě navštívili účastníci této pietní a poznávací cesty československý hřbitov v La Targette, kde položením věnce uctili památku českých a slovenských dobrovolníků padlých v první a druhé světové válce, kteří zde jsou pohřbení.

Poslední zastávkou spojenou s pietním aktem se stala návštěva největšího britského hřbitova v Belgii Tyne Cot nedaleko města Ypres, kde lze na náhrobcích vysledovat i jména českého nebo slovenského původu.

Muzea a pamětihodnosti

Během cesty měli její účastníci možnost prohlédnout si některé pamětihodnosti v navštívených místech a seznámit se také v různých muzeích s technikou, s níž za 1. a 2. sv. války bojovali i naši vojáci. Stalo se tak především v leteckých muzeích v Hendonu a v Duxfordu, ve všeobecně koncipovaném londýnském War Imperial Museum a v tankovém muzeu v Bowingtonu. Historii operace D-Day (vylodění v Normandii) připomněly stejnojmenné muzeum v Portsmouth a slavnou námořní minulost i současnost Velké Británie Námořní muzeum v Liverpoolu a tzv. Staré doky rovněž v Portsmouth.

Text a foto: Jitka Lenková