Historické muzeum v Dukle

26. 1. 2010

Účastníci pietní a poznávací cesty na Slovensko v říjnu letošního roku měli také možnost prohlédnout si Historické muzeum v polském městě Dukla.

U zrodu muzea stála výstava ke 20. výročí dokumentující Karpatsko-dukelskou operaci, největší „horskou bitvu“ na území Polska druhé světové války. Muzeum se nachází v historické budově místního zámku, který byl jako renesanční vystavěn v 16. století. Během času byl přestavován, nejvýznamněji do podoby paláce-pevnosti v italském stylu o sto let později a do manýristické podoby francouzského typu včetně nádherného parku koncem osmnáctého století. Byl tehdy považován za jeden z nejkrásnějších v Polsku. Začátkem druhé světové války byla budova zámku poškozena, ale naštěstí ne natolik, aby ztratila svoji historickou hodnotu.

Stálé expozice muzea jsou rozděleny do dvou oddílů, které se věnují historii paláce a města Dukla, vojenství (1. sv. válka – Gorlice, boje v okolí Dukly na podzim 1939, Karpatsko-dukelská operace a výzbroji vojsk Karpatsko-dukelská operace).

Doplňuje je venkovní expozice těžké vojenské techniky.

Text a foto: Jitka Lenková

Související odkaz: http://www.muzeum.dukla.com.pl/