Historie československého vojenského letectví

29. 1. 2010

Koncem minulého roku vyšel 2. díl unikátního projektu – dokumentárního cyklu „Historie československého vojenského letectví“ nazvaný „Druhá světová válka – Nedáme se!“

Jeho dvě DVD nás zavedou na bojiště zatím největšího a nejkrvavějšího střetu v lidských dějinách. Budeme sledovat boje našich pilotů v zahraničí, nejdříve v Polsku a ve Francii. Následuje zřejmě nejslavnější kapitola tohoto období, účast našich pilotů v Bitvě o Británii, kde nemalým dílem přispěli k vítězství Spojenců. Autoři dokumentu však nezapomněli ani na zatím méně známé příslušníky bombardovací perutě RAF, naše piloty účastnící se bojů na východní frontě a Slovenského národního povstání a také na zkušební, testovací a zásobovací letce, letecké instruktory, mechaniky, techniky a mnohé další, kteří vytvářejí nutné zázemí pro aktivní piloty.

Pohnuté okamžiky té doby připomenou nejen poutavé záběry strojů, ale také životní příběhy leteckých legend, jakými se bezesporu stali například František Peřina. Alois Vašátko nebo Karel Kuttelwascher.Protože z množství dostupného materiálů bylo do uceleného dokumentu možné vybrat skutečně jen určitou část, mnoho dalších zajímavostí diváci najdou v bonusové části DVD.

K dostání je stále i první díl této série „Počátky vojenského letectví u nás 1918-1938“, která se věnuje počátkům létání, od prvních nesmělých pokusů přes uplatnění letadel jako zcela nového druhu zbraně v první světové válce až po budování našeho vojenského letectva v období první republiky.

Součástí každého dílu je také osmistránková brožurka.

Vydal MIDO Film Brno, spol. s r. o., 1. díl (1 DVD) 104 min., 2. díl (2 DVD) 135 min

Připravila: Jitka Lenková

Související odkazy:

http://www.midofilm.cz/film?idfilmu=11

http://www.midofilm.cz/film?idfilmu=12