Hrob uprostřed lesů

27. 1. 2010

Za nedobrodružnější a zároveň nejpůsobivější část pietní a poznávací cesty na Slovensko, zorganizované loni v říjnu ČsOL lze bez nadsázky považovat výpravu k hrobu padlých tankistů v lesích nedaleko polské vsi Zyndranowa.

Pamětník onoho bojového střetu, v němž 30. 9. 1944 zahynula celá posádka tanku, brigádní generál v. v. Mikuláš Končický po pětašedesáti letech ono místo téměř nepoznával. Tam, kde bývalo pole a oraniště, stál nyní vzrostlý les. Naštěstí díky GPS se nakonec podařilo hrob, doslova zapadlý v lese asi 2 km od silnice, najít a místy obtížně schůdnou cestou dojít až k němu.

Tam generál Končický připomenul tragický osud našich vojáků – velitele tanku kpt. Rudolfa Jasioka a členů posádky desátníka des. Viktora Agapcuka, des. Michala Alexeje a voj. Antonína Hejduka. Dojemnou chvíli umocnilo položení kytice a zpěv, byť zprvu nesmělý, naší hymny.

Památník, i když tak obtížně přístupný, zatím září novotou. Nahradil původní jednoduchou plechovou tabulku, která zůstala opřená kousek stranou. Generál Končický ji sbírá ze země a bere s sebou. Bude předána do Vojenská střední školy a Vyšší odborné školy MO v Moravské Třebové, která se o důstojnou podobu tohoto místa také zasloužila.

Text a foto: Jitka Lenková