Jednota Kladno na slavnosti v Lánech

17. 3. 2010

Dne 6. března 2010 jsme si připomněli 160. výročí narození Tomáše Garrigue Masaryka. Při této příležitosti jsme zorganizovali zájezd do Lán.

Pro členy ČsOL a ČSBS Kladno byl zajištěn autobus. Někteří naší členové do Lán přijeli historickým vlakem, jehož součástí byl i soukromý salónní vůz prvního československého prezidenta. Z Prahy do Lán v něm přijela první dáma Lívia Klausová.

Cestou do Lán žák Adam Litera, bratr naší členky Gabriely Literové, připomněl životopis T.G.M.

Položením věnce na lánském hřbitově jsme společně s celou řadou různých politiků, organizací, institucí a jednotlivců uctili památku našeho prvního prezidenta.

Po skončení vzpomínkové akce jsme se pozdravili a vyfotografovali s paní Livií Klausovou.

Dále jsme se zúčastnili slavnostního odhalení první jezdecké sochy T.G.Masaryka v České republice.

Akademický sochař Petr Novák z Jaroměře zvěčnil našeho prvního prezidenta na jeho oblíbeném koni Hektorovi. Socha vznikla díky veřejné sbírce. Největší částkou, 2 miliony korun, do ní přispěl Středočeský kraj. Celkem se vzpomínkové akce zúčastnilo na 3000 občanů. Součástí oslav byl i kulturní program a zájemci si mohli prohlédnout výstavní prostory muzea T.G.M.

Přestože bylo velmi chladné počasí doprovázené sněžením průběh celé akce ve všech našich členech zanechal mimořádný zážitek, na který budou ještě dlouho vzpomínat.

Text: Eva Armeanová, místopředsedkyně Jednoty ČsOL Kladno

Foto: Stanislav Pítr, Vladimír Štrupl