Letní tábor Legie v plném běhu

14. 7. 2010

Dne 2. 7. 2010 nastoupilo 37 dětí na první turnus speciálního vojenského tábora pod záštitou ČsOL.

Na letošní léto připravila ČsOL pro děti věku 6 – 15 let v termínech 2. – 16. 7. a 16. – 30. 7. 2010 ve skvěle vybavené základně Kolej Peira u Jesenice u Rakovníka mimořádně zajímavý letní tábor Legie, jehož cílem je přiblížit účastníkům život čs. legionáře prostřednictvím branných sportů, získávání praktických dovedností při pobytu v přírodě a dalších zajímavých, méně obvyklých aktivit.

Od 2. července se ho účastní 37 děti, na které čeká 14 nezapomenutelných dní rozdělených do tří etap. V první etapě, tzv. přijímači, „branci“ absolvovali výcvik jednotlivce v topografii, lezení, střelbě, první pomoci a pádlování na lodích a byli přezkoušeni v oblasti fyzické připravenosti.

Po přijímači v úterý 6. července složili slavnostní vojenskou přísahu a po ní již jako „vojáci“ nafasovali osobní zbraně, přesněji řečeno jejich dřevěné makety, které si sami dotvořili. Zachází však s nimi jako s opravdovými zbraněmi vč. jejich ukládání ve „zbrojním skladu“. Poté byli „vojáci“ na základě výsledků dosažených v přijímači povýšeni do rotmistrovských a poddůstojnických hodností a byli rozděleni do průzkumných skupin. Včerejším dnem tyto skupiny absolvovaly další výcvik a nyní budou vyslány na tajnou třídenní misi. Po návratu z mise budou „vojáci“ propuštěni do zálohy a vrátí se zpět ke svým rodinám.

Text a foto: František Gábor