Mapování úspěšně pokračuje

1. 3. 2010

Spolek pro vojenská pietní místa, o. s., se věnuje projektu mapování vojenských pietních míst (VPM) od roku 2004. Za tu dobu se mu podařilo zmapovat přes 14 000 VPM a z výsledku své činnosti sestavit dvě publikace.

Autorem základní myšlenky spolku je jeho místo místopředseda Vladimír Štrupl: „Chodil jsem do školy okolo pamětní desky padlému v Květnovém povstání v r. 1945 v Praze 6 a někdy po roce 1989 najednou deska zmizela. A tu a tam další, na které jsem si pamatoval. A tak mě až zamrazilo z toho, že by časem klidně mohly zmizet všechny. A to nechci připustit. Začal jsem tyto pamětní desky evidovat. Jsem přesvědčen, že na oběti válek a na to, zač tito lidé zemřeli, se v žádném případě nesmí zapomenout!“

Zatím nejdále pokročila činnost spolku ve čtyřech lokalitách, a to v okrese Jeseník ve městech Beroun a Český Brodě a v Praze 7. Evidence tamních VPM se podařilo dotáhnout do konečné a úplné podoby, takže mohly být vydány v elektronické podobě (na http://www.vets.estranky.cz/clanky/Download/knihovna-spolku-pro-vojenska-pietni-mista_-o_s_) a poslední dvě místa vyšla i ve formě tištěných brožur.

 

Martin Brynych, místopředseda spolku k tomu uvádí: „Zatím vydané svazky mají čísla 1 a 100, protože čísla 1-99 jsou vyhrazena pro okresní řadu a čísla nad 100 pro další série (městská, účelová). Vydáváme je ve spolupráci s ČsOL a dostupné jsou zdarma, buď v papírové podobě (k dispozici u našeho spolku a na ČsOL) anebo v elektronické podobě, jak výše uvedeno.

V zjednodušené podobě také Spolek pro vojenská pietní místa, o. s., mapuje zahraniční VPM, která nemají vztah k Česku nebo k Slovensku. A aby mapování VPM šlo kupředu ještě rychleji, připravil spolek na letošní rok soutěž „Liga přispěvatelů“ – samozřejmě v tom, kdo objeví a předá k evidenci nejvyšší počet dosud neevidovaných VPM v ČR (viz http://www.vets.estranky.cz/stranka/soutez). Soutěž končí 31. října 2010, takže šanci má opravdu každý.

A kdo by měl zájem seznámit se s prací spolku blíže, řadu zajímavostí najde na stránkách spolku na Facebooku (http://www.facebook.com/group.php?v=wall&ref=nf&gid=191163113584).

Připravila: Jitka Lenková

Související odkazy:

http://www.vets.estranky.cz/clanky/csol-cesky-brod/distribuce