Město, které dalo Dukelskému průsmyku jméno

19. 1. 2010

Pátý říjen 2009 zastihl účastníky pietní a poznávací cesty na Slovensko a do Polska v polském městě Dukla. Pietních aktů, které se tam konaly na hřbitově u hrobu padlých a u pamětního kříže, se zúčastnily stovky návštěvníků z Česka, Slovenska i Polska.

 

Malé městečko s přibližně dvěma tisíci obyvateli v turisticky atraktivním regionu dalo své jméno Dukelskému průsmyku a snad i proto zde byla vzpomínková akce k výročí Karparsko-dukelské operace druhá nejmohutnější (po pietním aktu přímo v Dukelském průsmyku samotném).

Přítomní si znovu, jako na této cestě již po několikáté, připomněli události, k nimž došlo před šedesáti lety, i jejich obraz v dějinách, který se různě proměňoval. Místopředseda ČsOL plk. v. v. Alexander Beer při té příležitosti vyjádřil politování nad současným trendem hodnotit Karpatsko-dukelskou operaci jen jako jeden velký krvavý omyl, která zbytečně stál desetitisíce životů. I když se operace nevydařila podle plánu, na hrdinství těch, kteří v ní bojovali a padli, to nic nemění.

 

Text a foto: Jitka Lenková

Související odkaz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Dukla